Szybka, zdrowa, słodka, choć bez słodyczy - taka jest własnie sałatka z batatów i soczewicy! Idealna, gdy potrzebujesz zjeść coś, co Cię "zapcha", a nie masz dużo czasu na stanie przy garach. Bataty są ostatnio modne, choć ich według mnie dopiero nadchodzi. Przepisami z soczewicą zamęczałam Was już nie raz. Pora więc to połączyć, dorzucić pestki dyni, doprawić i... gotowe! Idealna z waflami lub piersią kurczaka - zależy od potrzeb :)
Składniki:
- batat średniej wielkości
- soczewica czerwona - trzy łyżki
- pestki dyni - dwie łyżki
- olej kokosowy - łyżka ( do kupienia w Bulk Powders:
olej kokosowy )
- pieprz
- sól himalajska
- opcjonalnie: wiórki kokosowe - pół łyżeczki
Przepis:
1. Bataty kroimy w drobną kostkę ( wielkości marchewki w zestawach z groszkiem ;)).
2. Soczewicę przepłukujemy zimną wodą.
3. Soczewicę zalewamy wrzątkiem (lekko ponad soczewicę), wstawiamy na gaz i gotujemy ok trzy minuty.
4. Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypujemy pestki dyni.
5. Pestki prażymy aż się zarumienią i zaczną "gwizdać", zrzucamy do miski.
6. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej kokosowy.
7. Wrzucamy pokrojone bataty.
8. Smażymy cały czas mieszając przez ok 2 minuty - aż się zarumienią i zmiękną.
9. Posypujemy solą, mieszamy.
10. Bataty zrzucamy do pudełka ( jeśli jest potrzeba, odsączcie je na ręczniku papierowym ).
11. Do batatów dodajemy ugotowaną soczewicę, mieszamy.
12. Doprawiamy lekko pieprzem, a jeśli chcemy wersję super słodką - wiórkami.
13. Posypujemy pestkami dyni.