Składniki:
- 250 g zielonego groszku
- 500 ml wywaru z kurczaka
- 250 g marchwi
- 1 łyżka masła
- 250 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka listków melisy
- 1/3 pęczka koperku
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 30 g śmietany 18 %
- sól i pieprz
Marchewki obierz i pokrój w kostkę. Groszek przelej zimną wodą i osącz.
Marchewkę i groszek przełóż do garnka i podduś na maśle. Dodaj wywar z kurczaka i gotuj przez ok. 5 minut.
Mąkę połącz z odrobiną mleka,dodaj pozostałe mleko i wlej do gotującej się zupy. Gotuj przez ok 10 minut.
Koperek,natkę pietruszki i melisę posiekaj,dodaj do zupy. Do zupy dodaj również sól,pieprz i gałkę muszkatołową. Zupę zdejmij z ognia. Dodaj żółtka roztrzepane ze śmietaną.
Zupę jeszcze raz postaw na kuchence i podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
Moją zupę podałam z ryżem..A Ty? Z czym ją podasz? ;)
![Jesienne zupy](http://zmiksowani.pl/image/miks/56d80de2c8877660f2016a120d0bae0f_v2.jpg)