Ostatnio coraz trudniej przygotować mi coś na obiad,tak żeby wszystkim pasowało. To nie bo było,tego nie lubię, na to nie mam ochoty,no nie wiem,ale to miałem w pracy,to jadłem w szkole,i wiele wiele innych...Siadłam i..zrobiłam listę zakupów. Obiad. Jakie było zaskoczenie ,że zrobiłam żeberka...Ostatni raz żeberka były kilka lat temu...
Składniki:
Sos:
- 1 kg żeberek
- 400 g pieczarek
- 3 cebule
- 80 g masła
- 1/2 łyżki słodkiej papryki
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 500 ml bulionu
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
Kluski śląskie:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 250 g mąki ziemniaczanej
- jajko
- szczypta soli
Przygotuj sos.
Mięso przypraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Podsmaż z obu stron na złoty kolor.
Pieczarki przekrój na pół, a cebulę posiekaj,razem podsmaż na maśle po czym dodaj do żeberek. Wlej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś na małym ogniu przez ok. 1 1/2 godziny. Na koniec zagęść mąką.
Kluski śląskie.
Ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę. Ziemniaki podziel na cztery części. Jedną ćwiartkę wyjmij na stolnicę i rozsmaruj pozostałe części.
Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Wyrób ciasto. Uformuj spłaszczone kulki z dziurką w środku. Kluski gotuj w wrzącej ,osolonej wodzie przez ok. 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Kluski podawaj z sosem.