Jeśli śledzicie mojego bloga,to wiecie że ostatnio dostałam fajną paczuszkę od
Papilart, w której znalazły się np. takie jak na zdjęciu papilotki do muffinek. Fajne prawda ? :3
Sklep posiada przeróżne foremki na muffinki,ciasta,tacki,podkłady i wiele wiele innych. Polecam bo naprawdę warto.
Takie muffinki możecie zjeść na deser,zabrać na piknik czy do pracy,są pyszne i zdrowe.
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego albo ksylitolu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka może być sojowe
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 banan
- 1 jajko
- 1 marchewka po starciu powinna być 1 szklanka
- 1/2 cukinii po starciu powinna być 1 szklanka
- pestki dyni do posypania
Mąki,proszek do pieczenia,sodę,sól,cukier,rodzynki,płatki owsiane i rodzynki dodaj do miseczki i wymieszaj.
Do osobnej miseczki dodaj marchewkę,cukinię,jajko,mleko i olej. Banana obierz i rozgnieć widelcem,dodaj do mokrych składników i przemieszaj.
Suche składniki przełóż do mokrych i dokładnie połącz.
Ciasto nałóż do papilotek i posyp pestkami dyni
Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C. przez ok. 20 minut.