Prosta, smaczna i sycąca. Czego chcieć więcej.
Składniki:
- 500 g zielonego groszku, może być mrożony
- 4 marchewki
- ok. 1/2 kg ziemniaków
- udko z kurczaka
- 300 g boczku
- sól i pieprz
- ok. 2 l wody
- olej
- kurkuma
Ziemniaki i marchewkę obierz . Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w plasterki.
Udko zalej wodą i gotuj przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij udko z garnka.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojone warzywa. Smaż przez chwilę. Dodaj do garnka wraz z groszkiem. Zagotuj.
Boczek pokrój w paseczki i smaż na patelni,do momentu aż będzie chrupiący. Boczek dodaj do gotującej się zupy. Gotuj jeszcze przez ok. 30 minut. Dopraw do smaku solą,pieprzem i kurkumą.