Z dnia na dzień pogoda się popsuła,powiało jesienią dlatego przygotowałam taki gulasz. Ja podaję go z kromką chleba,tak smakuje najlepiej.
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 25 dag pieczarek
- 3 papryki
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- słodka papryka
- zioła prowansalskie
Fasolę namocz na noc. Następnego dnia zalej ją świeżą wodą i gotuj przez ok. 30 minut.
Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj.
Papryki i ziemniaki pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki.
Na patelni lub w rondlu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek,podsmaż przez chwilę.
Do cebuli dodaj pieczarki i paprykę. Smaż razem przez ok. 10 minut. Następnie doda ziemniaki i ugotowaną fasolę. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Duś na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.