Burgery zawsze zamawiam bez bułki ;) 100% wołowiny, 100% paleo. Na zdjęciu burger Classic - 12 zł/ 100g + pomidor, ogórek, pikle, sałata, cebula.
[klik]Burger nr 2 pt. "Madame" - z boczkiem, sadzonym jajkiem, szczypiorkiem, pomidorem, sałatą i cebulą.
[klik] Taki burger to świetny pomysł, jeśli musicie, albo po prostu macie ochotę zjeść coś poza domem, prakycznie w każdym większym mieście jest burgerownia, gdzie serwują 100% wołowinę, wystarczy poprosić bez bułki. Jeśli jednak chcielibyście zjeść "full burgera", a nie chcecie od razu ładować w siebie zbóż, możecie przygotować go w domu.
DOMOWY PALEO BURGER
Jak zrobić bułkę?
1) Możecie wykonać ją w dosłownie kilka minut, używając mikrofalówki:
[przepis] w punkcie 4
2) lub użyć piekarnika:
Składniki:
-2 łyżki mąki kokosowej
-2 jajka
-szczypta soli
-szczypta sody oczyszczonej
-2 łyżki suszonej cebuli*
Do miseczki wrzucamy składniki suche (mąka, sól, soda i cebula*) i dokładnie mieszamy. Dodajemy dwa jajka i ponownie mieszamy, najlepiej użyć blendera. Przekładamy do okrągłego, żaroodpornego naczynia i pieczemy 25 min w 100 stopniach. Bułki z piekarnika w przeciwieństwie do tych z mikrofali praktycznie nie rosną. Jednak takie "płaskie" znacznie wygodniej się je ;D *Cebula to opcjonalny dodatek, dla cebulowego posmaku ;) Można pominąć lub dodać świeżej, startej.
Skąd wziąć burgery?
1. W biedronce można dostać dobrej jakości mrożone burgery z irlandziej wołowiny Black Angus, za 2 burgery 170g zapłacimy podobno ok 5,99, choć jeszcze niedawno kosztowały 10,99 (widocznie cena trochę odstraszała).
Skład: irlandzka wołowina 98,9%, sól, pieprz.2. Również w biedronce, tym razem w lodówkach, można znaleźć
burgery Beef Master - zapewne mięso jest gorszej jakości, ale skład jest całkiem przyzwoity: mięso wołowe 97%, sól, cebula, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, kolendra i aromaty naturalne - cena: 6,99 za 4 burgery (400g). Firma Beef Master posiada w swojej ofercie także 100% mielone mięso wołowe, także takie burgery możecie przygotować sami, jeśli nie odpowiadają Wam dodane do powyższych beefburgerów przyprawy :)
3. Burgery bez żadnych dodatków można dostać w Auchan, na dziale z surowymi mięsami. Oczywiście jakość i pochodzenia mięsa wciąż nieznane. 1 zdjęcie - burger ze 100% mięsa wołowego 2,43 zł/ 116g, 2 zdjęcie - burger wieprzowo (80%) - wołowy (20%) 4,99 zł/ 250g.
Do swojej wersji wypróbowałam wołowinę BeefMaster, tworząc klasczynego burgera z dodatkiem sałaty, pomidora, cebuli, a także cukinii.