
Jakość wypieku zależy w głównej mierze zależy głównie od tego, czy zostało upieczone we właściwej temperaturze. W poniższej tabeli przedstawiłem średnie wartości do każdego z wypieków. Oczywiście w praktyce może się wszystko zmienić, zależy to głównie od wielkości foremki, grubości ciasta i rodzaju piekarnika.
Rodzaj ciasta
Grzanie góra/dół
Termoobieg
Czas pieczenia
Babka
180°C
160°C
45-60 minut
Biszkopt
180°C
160°C
45-50 minut
Ciasto drożdżowe
180°C
160°C
40-50 minut
Ciasto francuskie
200-220°C
180-200°C
15-40 minut
Ciasto półfrancuskie
200-220°C
180-200°C
15-40 minut
Ciasto ptysiowe
200-220°C
180-200°C
20-40 minut
Ciasto ucierane
170-180°C
150-160°C
40-60 minut
Kruche ciasteczka
180-200°C
160-180°C
8-15 minut
Kruche ciasto
200°C
180°C
25-45 minut
Piernik
170-180°C
150-160°C
40-50 minut
Sernik
160-170°C
140-150°C
60-80 minut
Przeczytaj cały przepis - Temperatura i czas pieczenia ciast at AleTorcik!.