Hummus, czyli pasta z ciecierzycy to kolejny przysmak, który podbił moje podniebienie;)
Dzisiaj przedstawiam Wam pastę w dwóch odsłonach - z pesto bazyliowym oraz suszonymi pomidorami w roli głównej.
Hummus z pestoz bazylii
Składniki:
- 100g ciecierzycy
- 2 łyżki tahini (przepis jest tu)
- świeże listki bazylii
- listki natki pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Ciecierzycę namaczamy na noc, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z 2 łyżkami tahini. W osobnym naczyniu robimy pesto blendując listki bazylii i pietruszki, ząbki czosnku z 1 łyżką oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie pesto mieszamy dokładnie z pastą z ciecierzycy dodając dwie łyżki oliwy z oliwek (by pasta nie była zbyt gęsta).
Hummus z suszonymi pomidorami
Składniki:
Blendujemy ugotowaną ciecierzycę z 2 łyżkami tahini. W osobnym naczyniu blendujemy suszone pomidory, cebulę czerwoną, rzodkiewki z 1 łyżką oliwy z oliwek i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy papryką słodką mieloną. Następnie mieszamy z pastą z ciecierzycy dodając 2 łyżki oliwy z oliwek (by pasta nie była zbyt gęsta).
Smacznego!
P.S. Gotowe pasty świetnie nadają się do kanapek i chrupkiego pieczywa. Mogą zastąpić również masło.