Tort bezowy Dacquoise (dakłas) bywa u nas bardzo dawna. Na blogu jest już przepis na Dacquoise od Sowy (najlepszy i najbardziej znany tort bezowy w kraju). Ja od kilku lat poczyniłam w nim małe zmiany, m.in. nie dodaję daktyli (nie każdemu u nas...
Dopiero w połowie października znalazłam czas, aby wybrać się na grzyby. A tak to lubiłam. Nie zrywam się o piątej rano, bo w zasadzie nigdy nie liczę na pełny koszyk ważniejszy jest dla mnie spacer na świeżym powietrzu z rodziną i obcowanie ...
Dakłas / Dacquoise jak u Sowy tylko 7 składników! Bezę w tym wydaniu swego czasu chętnie konsumowałam w cukierniach Sowy. Jeśli uwielbiacie słodkości tak jak ja, to gorąco Wam ją polecam :) Krucha, chrupiąca beza i krem z dodatkiem kajmaku ora...
Tort bezowy dacquoise (czyt. dakłas) swoją nawę wziął od mieszkanek francuskiego miasta Dax czyli dacquoise. Tort łączy dwa bezowe blaty orzechy, daktyle oraz śmietanowy krem. Mimo, że tort jest bardzo słodki, jak to z bezą bywa warto go przygot...
czyli ciasto bezowe.Dakłas (dacquoise) - jest to tradycyjny tortpołudniowo-zachodniej Francji.Składa się on z dwóch-trzech spodówz ciasta bezowego z mielonymi migdałami - dakłas(niekiedy z dodatkiem orzecha laskowego, kokosu albo pist...
.na cieście dakłasCiasto dakłas (pâte à dacquoise)czyli ciasto makaronikowe(tak go określili w książce "Desery..." Pierre Hermé) składa się z samych białek, cukru, cukru pudru imielonych orzechów.Tradycyjnie się robi z mielonych...
Dacquoise, to niezwykle wykwintna nazwa francuskiego deseru o pisowni niemożliwej do zapamiętania, chyba dlatego już dawno uległa ona spolszczeniu na dakłas. Nie umniejsza to jednak wykwintności samego deseru, nawet jeśli przygotowanie nie wymaga trudn...