Kruche ciasteczka pasują idealnie do porannej kawy czy wieczornej herbaty. Kiedy goście wpadają z wizytą czy na imprezę urodzinową. Takie ciasteczka, najlepiej z marmoladką, można zrobić naprawdę szybko i bez wysiłku. A przecież o to chodzi, by w kilka chwil zrobić coś pysznego, usiąść i odpocząć w niedzielne popołudnie. Zapraszam na ciasteczka.

Ciasteczka z marmoladą
Składniki:
- 20 dag masła
- 13 dag cukru pudru
- 5 żółtek
- 30 dag mąki
- cukier waniliowy

Ponadto:
- marmolada

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko nakładamy marmoladę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 20 minut.

Piękne zdjęcia: Marta Filipowicz/ mia-art.pl