Próbowaliście zrobić sami olej aromatyzowany? Dzisiaj stwierdziłam, że czemu nie. Zdecydowanie nie różni się bardzo od tego gotowego, którego możemy kupić w sklepie. Kiedy robimy je samodzielnie, możemy kombinować z dodawanymi ziołami i stworzyć coś niepowtarzalnego. Ten, który ja dzisiaj zrobiłam będzie miał smak czosnku, bazylii i majeranku. Myślę, że będzie bardzo dobrym dodatkiem do sałatek i mięs.
SKŁADNIKI:
400 ml oleju rzepakowego
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki bazylii suszonej
szczypta majeranku
kilka ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
Czosnek obieramy i kroimy w grubsze plasterki. Wrzucamy go do uprzednio przygotowanej szklanej butelki wraz z ziołami. Całość zalewamy olejem i odstawiamy na 3 tygodnie w ciemne i suche miejsce. Jeśli uważacie, że po 3 tygodniach nie ma intensywnego smaku i aromatu i wolicie żeby taki był, to można odstawić jeszcze na tydzień.