Lato w pełni sezon na ogórki już czas. Jeśli robicie grilla to nie może na nim zabraknąć ogórków małosolnych.

ogórki małosolne
Składniki (na słoik około 2 litry):
– ogórki 0,9 kg
– pęczek świeżego kopru- 3 ząbki świeżego czosnku
– korzeń świeżego chrzanu – kawałek około 2 cm
– pieprz ziarnisty
– sól kamienna – 1 łyżka na 1 litr wody
– woda
Przygotowanie:
Złota zasada przygotowywania ogórków na 1 litr wody dodać 1 łyżkę stołową soli. Solankę należy zagotować.
Na dno słoika lub innego wysokiego naczynia ułożyć połowę kopru, dodać rozgnieciony czosnek oraz obrany chrzan. Ogórki w naczyniu układamy umyte oraz z usuniętymi końcami. Dosypać kilka ziaren pieprzu i przykryć resztą kopru zapełniony słoik.
Gorącą solanką zalać ogórki i odstawić w ciemne miejsce delikatnie przykrywając

ogórki małosolne
talerzykiem.
Po 2 dniach ogórki będą gotowe. Smacznego.