Przepyszna, orientalna kolacja dla dwojga. Curry jest delikatne i lekkie jak na wieczorne zajadanie, bo na bazie warzyw. Mocno wyczuwalny smak mleka kokosowego i cytryny dodaje daniu rześkiego aromatu, a świeża ryba – charakteru. Polecam podawać z ryżem basmati i indyjskim chlebkiem naan. Przez żołądek do serca…?
Składniki:
1 opakowanie warzyw na patelnię bez przypraw (marchewka, brokuł, papryka, kukurydza, cebula, groszek cukrowy…)
100g filetu z łososia
200g mleka kokosowego
1 łyżka curry w proszku
sól, pieprz
odrobina pieprzu cayenne
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
kilka listków oregano
olej
ryż basmati
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy warzywa. Jeśli potrzebują rozmrożenia, patelnię możemy przykryć pokrywką. Kiedy warzywa będą gorące i delitanie podsmażone, wsypujemy curry i dolewamy mleko kokosowe. Chwilę dusimy, aż mleko przejmie cały aromat curry. Wrzucamy kawałki podsmażonego wcześniej łososia bez skóry i ości. Doprawiamy szczyptą pieprzu cayenne, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy ze świeżymi ziołami i ugotowanym na sypko ryżem basmati.