Mielone ,serowe , kotlety z piersi kurczaka
Kurczak , często kości na naszym stole i czasami już wymęcza , więc ciągle , trzeba szukać nowych sposobów na jego podanie . Dobrym pomysłem są kotleciki z piersi kurczaka , z żółtym serem . Smakują wyśmienicie , zarówno na ciepło do obiadu , jak i na zimno w kanapce z majonezem
Bardzo szybkie i proste , danie .

Składniki na 4 osoby :

Piersi z kurczaka mielimy maszynką o średnich oczkach lub dwukrotnie , przepuszczamy przez grube oczka . Wbijamy do nich jajko , dodajemy namoczoną w mleku połowę czerstwej bułki ( musi być rozmoczona , przed dodaniem rozetrzyjcie ją w dłoniach ,żeby nie było grudek ) , wsypujemy starty ser , gałkę muszkatołową , sól , pieprz do smaku i wyrabiamy na gładką masę .

Bułkę tarta mieszamy z curry . Formujemy małe kotlety i obtaczamy w bułce tartej . Odstawiamy na godzinę do lodówki , żeby się utwardziły , wtedy nie rozpadną się podczas smażenia . Smażymy na złoty kolor z obu stron . Podajemy na ciepło z brokułami i frytkami lub na zimno z majonezem w bułce 

Post Mielone , serowe kotlety z piersi kurczaka pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży.