Druga wytrawna tarta, jednak szybsza i prostsza w wykonaniu, jeżeli mamy gotowe ciasto francuskie. Kolorowa wegetariańska propozycja dla miłośników zielonych szparagów, na które sezon w pełni, więc korzystajmy...
Składniki:płat ciasta francuskiego
pęczek zielonych szparagów
kilka małych pomidorków
100 g startego sera np. mozarella
jajko
3 łyżki śmietany lub jogurtu
łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
- Jajko wymieszać ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu, ziołami i startym serem.
- Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Pomidorki przekroić na połówki. Zarówno szparagi jak i pomidorki skropić lekko oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć płat ciasta francuskiego. Nożem zrobić nacięcie wzdłuż każdego boku, uważając aby nie przeciąć ciasta na wylot.
- Masę jajeczną rozsmarować na cieście, zostawiając nacięty rant. Na niej ułożyć szparagi i połówki pomidorków.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut, aż boki tarty się zezłocą.