Paluszki grissini z szynką parmeńską i rukolą, a do towarzystwa wino produkowane ze szczepu Pinot Gris w winnicy Verus z Ormož. Szybka, prosta, a równocześnie wykwintna przystawka. W sam raz na karnawałowe przyjęcia.
Składniki (dla 4 osób)
16 paluszków grissini
16 plastrów szynki parmeńskiej
4 garście rukoli
kilkanaście oliwek
kilka łyżek oliwy cytrynowej
kilka płatków parmezanu
Paluszki grissini owijamy delikatnie plastrami szynki, układamy na rukoli, ozdabiamy oliwkami, parmezanem i skrapiamy oliwą. Tyle i aż tyle. Po prostu.
Do przystawki proponuję wino produkowane ze szczepu Pinot Gris w winnicy Verus z Ormož. Interesujący jest fakt, że choć powstaje z niego wino białe, grona mają niezwykle ciemną barwę.
Verus Pinot Gris ma przejrzysty, jasnosłomkowy kolor. Aromat mocny, ale przyjemny. Na pierwszy plan wybijają się nuty owocowe z lekką słodyczą, przechodząc w łagodną pikantność i nuty korzenne. Po nabraniu w usta wino pięknie się objawia, jest orzeźwiające jak górski potok i bogate w smaku. Czuć przyjemną kwasowość z mocnym owocowym akcentem, ale nie nachalnym, balansującym pomiędzy morelą, brzoskwinią, suszonymi owocami i pikantnym białym pieprzem.
Finisz imponujący. Krągła owocowość przełamuje kwasowość. Dla mnie to wino w alzackim stylu. Piękne, kształtne, bogate i trudno się mu oprzeć.
Polędwiczki w szynce wyglądają jak masa roboty i przyznam szczerze, że sama nie mogłam uwierzyć jak ekspresowo się je przygotowuje! To dosłownie
Artykuł Polędwiczki w szynce parmeńskiej i pieczone ziemniaczki (4 składniki) pochodzi z serwisu Wil...
Grissini, torodzaj włoskiego pieczywa, które ma postać wąskich paluszków. Te patyczki z ciasta drożdżowego są bardzo chrupiące. Można je traktować jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do szynki parmeńskiej, salami, serów, oliwek, różnych m...
Jajka zdrowe czy niezdrowe? Przepis na jajka w szynce parmeńskiej
Jajka zdrowe czy niezdrowe? I co z tym cholesterolem?
Jajka zdrowe czy niezdrowe? No właśnie jeść często czy się ograniczać? Kiedyś zastanawiałam się czy nie powinnam ograniczać spożywan...
Paluszki grissini z szynką parmeńską i rukolą, a do towarzystwa wino produkowane ze szczepu Pinot Gris w winnicy Verus z Ormož. Szybka, prosta, a równocześnie wykwintna przystawka. W sam raz na karnawałowe przyjęcia.Składniki (dla 4 osób)16 paluszków g...
Koniec lata i początek jesieni to czas, kiedy warto wykorzystać w kuchni świeże figi. I to nie tylko do słodkich deserów. Dobrym pomysłem jest podanie fig na wytrawnie. Zapiekane figi w szynce parmeńskiej z serem feta to znakomita i elegancka przystawk...
Szparagi dobrze umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe końce. Owinąć po 2-3 sztuki w suszoną szynkę. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmarować oliwą a na koniec posypać solą. Zapiec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do...