Paluszki grissini z szynką parmeńską i rukolą, a do towarzystwa wino produkowane ze szczepu Pinot Gris w winnicy Verus z Ormož. Szybka, prosta, a równocześnie wykwintna przystawka. W sam raz na karnawałowe przyjęcia.
Składniki (dla 4 osób)
- 16 paluszków grissini
- 16 plastrów szynki parmeńskiej
- 4 garście rukoli
- kilkanaście oliwek
- kilka łyżek oliwy cytrynowej
- kilka płatków parmezanu
Paluszki grissini owijamy delikatnie plastrami szynki, układamy na rukoli, ozdabiamy oliwkami, parmezanem i skrapiamy oliwą. Tyle i aż tyle. Po prostu.
Do przystawki proponuję wino produkowane ze szczepu
Pinot Gris w winnicy Verus z Ormož. Interesujący jest fakt, że choć powstaje z niego wino białe, grona mają niezwykle ciemną barwę.
Verus Pinot Gris ma przejrzysty, jasnosłomkowy kolor. Aromat mocny, ale przyjemny. Na pierwszy plan wybijają się nuty owocowe z lekką słodyczą, przechodząc w łagodną pikantność i nuty korzenne. Po nabraniu w usta wino pięknie się objawia, jest orzeźwiające jak górski potok i bogate w smaku. Czuć przyjemną kwasowość z mocnym owocowym akcentem, ale nie nachalnym, balansującym pomiędzy morelą, brzoskwinią, suszonymi owocami i pikantnym białym pieprzem.
Finisz imponujący. Krągła owocowość przełamuje kwasowość. Dla mnie to wino w alzackim stylu. Piękne, kształtne, bogate i trudno się mu oprzeć.