Jest to pierwszy przepis na blogu, gdzie dynia jest na słodko. Takich propozycji będzie więcej. Hokkaido czy Delica charakteryzują się bardzo słodkim, a jednocześnie lekko mdłym smakiem. Idealnie komponują się z pomarańczami, przyprawami typu cynamon, kardamon czy imbir. Dopełnieniem tego zestawu może być czekolada.
Wykonałem próbę połączenia musu dyniowego z różnymi mąkami. Żadna nie zachwyciła mnie. Ciastka wychodziły gliniaste, albo bardzo pękały podczas pieczenia. Kilka tygodni temu prowadziłem warsztaty z deserów w Totomato i robiliśmy wtedy trufle dyniowe. Bardzo proste w wykonaniu. Postanowiłem, że wykorzystam przepis na ciastka, na bazie tych małych kulek.
Z racji sezonu orzechowego, zmieliłem laskowe na prawie mąkę, dodałem mąkę kokosową (jeśli nie macie, to wystarczy zmielić na bardzo drobno wiórki kokosowe) i po wymieszaniu z dynią, otrzymałem fajną, plastyczną masę.
Takie oto ciastka będą mogli wykonać Ci, którzy w następny poniedziałek zawitają na moje dyniowe warsztaty :)
SKŁADNIKI:
- szklanka musu z dyni hokkaido - szklanka mąki kokosowej - szklanką drobno zmielonych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów - skórka z 2 pomarańczy - sok z 1 pomarańczy - skórka z 1 cytryny - 2 łyżeczki cynamonu - 1/2 szklanki drobnego cukru nierafinowanego
WYKONANIE:
- by otrzymać mus z dyni, należy upiec hokkaido w 200 stopniach przez około godzinę (nie obierać skórki, jest jadalna), następnie dokładnie zmiksować. Wykorzystać szklankę, a resztę można np. zamrozić - w misce wymieszać mąkę kokosową z orzechową, dodać cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać - w drugiej misce wymieszać skórki z pomarańczy i cytryny z sokiem pomarańczowym i musem - połączyć dokładnie 2 miski - powinniśmy otrzymać plastyczną masę - z masy rolujemy wałek, a następnie tniemy go na plasterki grubości około 1 cm - jeżeli podczas cięcia lekko się rozpadają, należy wziąć krążek między palec wskazujący a kciuk i nadać im kształt, lekko ściskając - ciastka w tej formie są już gotowe do jedzenia - ja jednak postanowiłem, że lekko je podsuszę - ułożyłem krążki na papierze do pieczenia i wstawiłem do piekarnika na około pół godziny w 100 stopni - po wystudzeniu ciastka można udekorować rozpuszczoną czekoladą
Propozycja dla wegan i nie tylko. Zielono-pomarańczowe placuszki z dyniowo-cukiniowe. Idealne na obiad i nie tylko.Składniki:3 łyżki zmielonego siemię lnianego3 łyżki mąki orkiszowej200g puree z dyni1 mała cukinia1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnyc...
Nastał ten piękny przedświąteczny czas, gdy pieczenie ciastek ma wyjątkowy urok, a zwłaszcza gdy angażujemy w to dzieci. Taki chwile zostają w pamięci na długo i warto tego czasu nie zmarnować tylko i wyłącznie na bieganie po sklepach i sprzątanie :)Dz...
Proste ciasto dyniowo-pomarańczowe z powidłami śliwkowymi„To ciasto to petarda”– tak powiedział mój brak, kiedy skosztował tego wypieku po raz pierwszy, a trzeba podkreślić, że on na ogół za ciastami nie przepada, a jeśli już je spożywa, to muszą mu na...
Babeczki dyniowe to mój hit tej jesieni. Aromatyczne, pachnące cynamonem i wilgotne. Nie za słodkie, świetnie komponują się z kawą i każdą herbatą. Z kremem dyniowo-pomarańczowym to już prawdziwa deserowa rozkosz :) Dodałam do nich puplę owocowo-warzyw...
Powidła dyniowo-pomarańczowe Wrzesień mija nam wyjątkowo szybko. Ostatnio jestem tak zabiegana, że nie mam nawet czasu włączyć komputera. Mam nadzieję, że ten stan niedługo minie i będę miała w końcu czas napisać/dokończyć dawno rozpoczęte posty, przyc...
Pomarańczowe ciastka owsianeCzasami nachodzi mnie nieodparta ochota na coś słodkiego, wtedy piekę ciasteczka :- ) Najbardziej lubię owsiane z różnymi dodatkami, świetnie pasują do kawy albo do herbaty. Ciasteczka pakuję do śniadaniówki Juniora i wiem, ...
Jesień w kuchni jednoznacznie kojarzy mi się z dynią. Jest to warzywo tak bardzo uniwersalne, że wręcz idealnie nadaje się do wszystkiego. Szykuję z niej placki, konfiturę i ciasto. Zupa dyniowa czy dyniowy gulasz idealnie rozgrzewa w chłodny dzień. Dy...
Pyszne ciastka dyniowe z płatkami owsianymi, czekoladą i orzechami. Miękkie, z bogatym wnętrzem - chrupiącymi orzechami i rozpuszczającą się w buzi czekoladą :) Mają ładny kształt, są puszyste, nie rozlewają się przy pieczeniu.1/2 s...