Jesień w kuchni jednoznacznie kojarzy mi się z dynią. Jest to warzywo tak bardzo uniwersalne, że wręcz idealnie nadaje się do wszystkiego. Szykuję z niej placki, konfiturę i ciasto. Zupa dyniowa czy dyniowy gulasz idealnie rozgrzewa w chłodny dzień. Dynię można upiec, usmażyć czy ugotować. W każdej postaci i niezależnie od sposobu przygotowania będzie smakować idealnie.
Dynia najlepiej smakuje na słodko
Szukając pomysłu na niedzielną słodką przekąskę przygotowałam ciasto dyniowo-pomarańczowe. Jest ono niezwykle łatwe do zrobienia, więc nawet taki słaby piekarz jak ja bez problemu sobie z nim poradził. To ciasto nie wymaga zachowania idealnych proporcji, więc sprawdza się dla tych, którzy nie przywiązują w kuchni szczególnej uwagi do proporcji, a ich podstawową jednostką miary jest „na oko”. Jedynym jego minusem jest duża ilość brudnych naczyń, niemniej do sprzątania można zaangażować pozostałych domowników. W końcu podział obowiązków powinien obowiazywać.
Przepis na ciasto dyniowo-pomarańczowe
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka surowej startej dynii (wykorzystałam odmianę piżmową)
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki mąki żytniej
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- garść rodzynek
- 2 jajka
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- skórka starta z połowy pomarańczy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypuję suche składniki: oba rodzaje mąki, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- W osobnej misce umieszczam startą dynię, słonecznik i namoczone wcześniej rodzynki (zalane na 2-3 minuty gorącą wodą).
- Mikserem na najwyższych obrotach ubijam jajka przez 7 minut. Mniej więcej w połowie ubijania dosypuję małymi ilościami cukier bez przerwy miksując. Po chwili bardzo powoli dolewam olej i dodaję skórkę startą z pomarańczy (pomarańczę wcześniej dokładnie umyłam i sparzyłam).
- Gdy masa z jajek będzie gęsta dodaję ją do miski z dynią i delikatnie mieszam. Następnie masę dyniową przekładam do miski z suchymi składnikami i łączę całość.
- Piekę w temperaturze 160 stopni przez ok godzinę lub do momentu aż patyczek będzie suchy.
Masa pomarańczowa z serkiem Philadelphia
Składniki na masę:
- 100 g serka Philadelphia
- skórka starta z 1/4 pomarańczy
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka kremowego miodu (wykorzystałam rzepakowy)
Sposób przygotowania:
- W małej miseczce łączę wszystkie składniki na gładką masę. Serek powinien zabarwić się na delikatnie pomarańczowy kolor.
- Jeżeli miód jest zbyt skrystalizowany, aby dobrze połączyć się z pozostałymi składnikami można delikatnie go podgrzać.
- Masa będzie słodka, niemniej ze względu na to, że ciasto zawiera niewielką ilość cukru słodki smak nie powinien być aż tak wyczuwalny.
- Masę wstawiam do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej na czas pieczenia). Następnie smaruję nią wystudzone ciasto.
Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj lub podziel się nim z innymi
Artykuł Szybkie i łatwe ciasto dyniowo-pomarańczowe pochodzi z serwisu Emaliowany Czajnik.