PAPRYKA PEPERONI - zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu i związków mineralnych (przede wszystkim potasu). Z uwagi na zawartość bioflawonoidów ma właściwości przeciwnowotworowe.
SKŁADNIKI:- duża cukinia
- żółta papryka
- papryczka peperoni
- duży ząbek czosnku
- pół cytryny (najlepiej wcisnąć trochę i spróbować ;))
- świeże listki bazylii
- od 3 do 5 łyżek śmietany 30% (opcjonalnie)
- ulubiony makaron ugotowany al dente
- świeżo mielony pieprz, sól
- oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cukinię kroimy w długie wstążki za pomocą nożyka do obierania ziemniaków. Żółtą paprykę kroimy cienko w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy wstążki cukinii oraz paseczki żółtej papryki. Chwilę dusimy, dodajemy kilka plasterków papryczki peperoni, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie dodajemy kilka łyżek śmietany. Na koniec dodajemy posiekane listki bazylii. Chwilę jeszcze dusimy na patelni pod przykryciem. Podajemy z ulubionym makaronem al dente.
***