Pulpeciki w sosie cebulowo -pomidorowym,łatwe do przygotowania,
a przede wszystkim bardzo smaczne .
Składniki :
-60 dkg mięsa mielonego z łopatki
-1 bułkę(namoczyć w wodzie )
-1 jajko
-majeranek
-130 ml wody
-sól,pieprz,delikat,
-1 cebula
-1 ząbek czosnku.
_6 dużych cebul
-1 łyżka cukru
-chili
- 2,5-3 litry wody
-tłuszcz do podsmażenia pulpecików,
i cebulki
-1 koncentrat pomidorowy
Przygotowanie:
1.Do mięsa mielonego dodajemy,
bułkę odciśniętą (lub tartą według uznania),
jajko ,wodę,startą cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę,majeranek,przyprawy.
Wszystko razem łączymy ,wyrabiamy na jednolitą masę.
Zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki.
2.Podsmażamy pulpeciki na tłuszczu
i przekładamy z patelni do garnka z wodą.
3.Cebulkę obieramy i kroimy w półplasterki
4.Następnie cebulkę podpróżyć na tłuszczu,
posypać (delikat czerwony polać 2 łyżki maggi)i przełożyć do garnka z pulpecikami .
Całość gotować na wolnym ogniu 15 minut.
5.Dodać koncentrat pomidorowy ,przyprawy
zrobić zaklepkę(2 łyżki mąki na 1 szklankę wody
i zagęścić.
Smacznego !!!