Bo już za kilka dni być może, będę jadła sałatkę Caprese przygotowaną przez rodowitego Włocha.
Jednak dziś robię ją po swojemu.
Trochę inaczej.
Ale wciąż jest smacznie.
Składniki:
- 3 średniej wielkości pomidory
- 1 opakowanie (125g) mozzarelli w małych kulkach
- 50 g łuskanego słonecznika
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- bazylia suszona
Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Kuleczki mozzarelli pokroić na pół.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, przez około 10 minut na niewielkim ogniu.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami.
W misce poukładać pomidory, mozzarellę, polać przygotowanym sosem, a na koniec posypać słonecznikiem.
Przez najbliższe dni, raczej się tu nie pokażę.
Słoneczna ( mam nadzieję! ) Italia pochłonie mnie w całości.
Myślę jednak, że będę odzywała się na
facebooku i
instagramie!
Zapraszam więc i do usłyszenia :)