Dawno nie było żadnej rybki. W takiej wersji robię często, tylko ciągle zmieniam dodatki do ryby. A to z sałatką z dressingiem, a to z warzywami z wody. A dzisiaj z warzywami pieczonymi. :) Fajna, szybka propozycja na obiad lub kolację. Dobroć sama w sobie :)
Czego potrzebujemy?- ok 400 g ryby (u mnie filet z pstrąga łososiowego)
- 2 ząbki czosnku
- 500 g ziemniaków
- 200 g żółtej fasolki szparagowej
- 3 marchewki
- przyprawy:
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, rozmaryn, estragon
- oliwa, cytryna do ryby
Robimy!
Ziemniaki i marchewkę obieramy. Ziemniaki kroimy na ćwiartki (jeśli są duże to na mniejsze części), a marchewkę na paski. Z fasolki odcinamy brzegi i kroimy ją również na paski. Warzywa obgotowujemy w osolonej wodzie ok 10 minut. Muszą pozostać jędrne. Następnie wkładamy warzywa do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą, pieprzem, estragonem, rozmarynem, obiema paprykami oraz skrapiamy oliwą, dokładnie mieszamy i pieczemy ok 35 minut w temp 180 stopni (termoobieg).
Rybę nacieramy solą, pieprzem, oregano oraz ostrą i słodką papryką. Na wierzch układamy plastry czosnku. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą. Każdy kawałek tak przygotowanej ryby pakujemy w ''sakiewkę'' z folii aluminiowej. Układamy na blaszce lub bezpośrednio na kratce w piekarniku. Pieczemy ok 25 minut w temp 180 stopni (termoobieg).