Przepraszam za dość długą nieobecność, ale winę za to ponoszą... wakacje. Przydała mi się ta chwila odpoczynku, a dziś już żwawo zabieram się za przygotowywanie nowych przepisów.
W pierwszej kolejności proponuję ryż naturalny (brązowy) z duszonymi warzywami, podany z piersią z kurczaka przygotowaną na parze.
Zanim przejdę do przepisu, chciałabym wymienić zalety spożywania ryżu brązowego. W porównaniu do ryżu białego, posiada nieco
mniej kalorii, ale nie jest to jakaś znacząca liczba (ok. 20 kcal/100 g, zakładając że łącznie jest ich ponad 300). Bardzo ważnym składnikiem jest
błonnik pokarmowy, którego jest
3 razy więcej. Błonnik wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego (głównie jelit), dlatego jego obecność ma przeogromne znaczenie. Ryż brązowy, dzięki temu że nie jest poddawany takim procesom oczyszczania jak ryż biały, zawiera znacznie więcej składników mineralnych i witamin. W swoim składzie zawiera
żelazo, cynk, mangan, fosfor oraz
magnez, którego jest
10 razy! więcej. Przeważają głównie witaminy z
gr. B (szczególnie
niacyna) i
E.
Mam nadzieję, że przedstawione wartości odżywcze zachęcą Was do włączenia do swojego jadłospisu ryżu brązowego. A tymczasem, zapraszam do gotowania.
Składniki:- 1/2 piersi z kurczaka
- 1/2 ugotowanej torebki brązowego ryżu
- 3 plastry cukinii
- 2-3 łyżki czerwonej fasoli konserwowej
- pomidor
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, słodka papryka
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Połówkę piersi z kurczaka płuczemy pod wodą, następnie przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, słodką papryką i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1 ząbek). Zostawiamy w lodówce na godzinę.
- Po wyjęciu z lodówki, mięso gotujemy na parze przez ok. 30 minut.
- W międzyczasie gotujemy ryż.
- Po połowie czasu zaczynamy przygotowywać warzywa: na rozgrzanej patelni z olejem umieszczamy pokrojone w ćwiartki plastry cukinii. Dusimy pod przykryciem aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy obranego ze skórki pomidora i dusimy do momentu aż pomidor się rozpadnie (tak aby otrzymać sos). Warzywa przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dorzucamy fasolę i dusimy jeszcze chwilę na małym ogniu.
- Gdy ryż się ugotuje i lekko przestygnie, dodajemy go do gotowych warzyw - mieszamy.
- Po przygotowaniu kurczaka, danie jest gotowe.
Smacznego!