Niezastąpiony w kuchni, służy do przygotowywania wielu potraw.
Makaron pełnoziarnisty - bogate źródło witamin z
grupy B,
żelaza,
cynku,
magnezu i
błonnika pokarmowego. Podany z mięsem mielonym duszonym z papryką (czerwoną oraz żółtą) i czerwoną cebulą, stanowi doskonałe danie na obiad - zapraszam.
Składniki:- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- makaron pełnoziarnisty typu pióra - 8 piór
- mała czerwona papryka
- duża żółta papryka
- mała czerwona cebula
- olej rzepakowy
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy: sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, czosnek granulowany (lub 2 ząbki czosnku)
Przygotowanie:
Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju rzepakowego i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu - co jakiś czas mieszamy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut, następnie odcedzamy. W międzyczasie obie papryki kroimy w drobną kostkę, a cebulę siekamy. Gdy mięso się zarumieni, a woda zacznie odparowywać, dodajemy warzywa - wszystko dusimy pod przykryciem. Po ok. 5 minutach przyprawiamy solą, pieprzem (1/3 łyżeczki) i czosnkiem (1 łyżeczka lub 2 ząbki przeciśnięte przez praskę) - wciąż dusimy. Pod koniec dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i łyżeczkę ziół prowansalskich i trzymamy pod przykryciem jeszcze 6-7 minut. Na koniec wszystko możemy połączyć z makaronem.
Smacznego!