Zupa znaleziona na blogu
Mopsa w kuchni.
Choć u Ani występuje w czystej postaci, osobiście podałam ją z makaronem nitki, zyskując w ten sposób treściwszy posiłek.
Składniki:
- 1,5 l wody (6 szkl)
- 2-3 duże skrzydełka z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 duże pomidory
- 1 pietruszka
- 1 średnia cebula
- 1 mały por
- 1/2 selera
- 1/4 kg pieczarek
- 1-2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- sól
- mielony pieprz (ewentualnie)
- posiekana natka pietruszki lub koperek do posypania
- śmietana do zabielenia zupy
Wykonanie:
Mięso umyć, oczyścić, włożyć do garnka, zalać wodą i wstawić do zagotowania.
Wywar mięsny zagotować, odszumować, a następnie posolić do smaku i wrzucić do garnka obraną włoszczyznę oraz pozostałe przyprawy.
Gotować wywar mięsno - warzywny pod przykryciem na małym ogniu, przygotowując w tym czasie pozostałe składniki.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
Pieczarki obrać, pokroić w cienkie półplasterki.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Następnie na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju.
Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać pieczarki i smażyć całość, aż grzyby nieco zmiękną, po czym włożyć na patelnię pokrojone pomidory.
Wszystko razem zasmażyć przez 2-3 minuty.
Zawartość patelni dodać do garnka kiedy warzywa będą prawie miękkie i gotować całość do miękkości wszystkich składników.
Ugotowane warzywa wyjąć z zupy, lekko przestudzić,a następnie zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach i dodać ponownie do garnka.
Jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawić ją do smaku solą i mielonym pieprzem.
Zupę podawać zabieloną śmietaną i posypaną posiekaną zieleniną.