"Szagówki", to kluski wywodzące się z kuchni Wielkopolskiej.
Są czymś pośrednim między kopytkami a kluskami śląskimi, gdyż do ciasta używa się zarówno mąki pszennej, jak i ziemniaczanej.
Składniki (dla 2 osób):
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej*
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej*
- sól
do okraszenia:
- mała cebula
- kawałeczek wędzonego boczku do wytopienia skwarek
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, oczyścić i ugotować. Po ugotowaniu odlać z wody, odparować.
Kiedy są jeszcze dobrze ciepłe (ale nie gorące) przecisnąć je przez praskę (łatwo się wtedy je przeciska).
Pozostawić do ostygnięcia. Zimne wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia:
W dużym garnku nastawić wodę do gotowania klusek, osolić ją do smaku.
Zmielone ziemniaki wyłożyć na stolnicę, wbić jajko, dodać obie mąki i zagnieść ciasto, tak jak na kopytka.
Pokroić ciasto na porcje.
Z każdej porcji ciasta (na stolnicy wysypanej mąką) formować wałek o średnicy 2 cm, lekko go spłaszczyć dłonią, a następnie kroić na ukos kluski długości 3-4 cm.
Pokrojone "szagówki" wrzucać na posolony wrzątek.
Kiedy wypłyną na powierzchnię gotować 1-2 minuty.
Podawać okraszone zrumienioną cebulą i skwarkami z wędzonego boczku.
* Ilość obu rodzajów mąki zależy od rodzaju użytych ziemniaków oraz wielkości jajka - może być trochę więcej, trochę mniej. Ważne by zachować proporcje między obydwoma rodzajami mąki.
Źródło: Tadeusz Barowicz "Polskie kuchnie regionalne"