Zachęcona akcją Ejszetki
"Kulinarnie z literatury i filmu", zaczęłam poszukiwać wątków związanych z jedzeniem w aktualnie czytanych lekturach. Jak na razie dopisuje mi szczęście, ponieważ takowe znajduję.
W książce
Wspomnienia chałturzystki, Stefania Grodzieńska barwnie i z humorem opisuje swoje życie, często nawiązując do ówczesnej PRL-owskiej rzeczywistości, i tak na stronie 46 czytamy:
"Ale powróćmy do naszych barów, jak mówi mistrz Pathelin. Cóż więc mnie pcha w objęcia obtłuczonych talerzy i wystygniętych pierogów z serem?"
W moim wpisie obtłuczonych talerzy nie będzie, będą za to pierogi, co prawda nie z serem, a z warzywami, z młodą kapustą w roli głównej.
Przepis na te lekkie, letnie pierogi znalazłam na bogu
"Szczypta chilli".
Z konieczności wprowadziłam zmiany do oryginalnej receptury, ponieważ nigdzie nie mogłam kupić kalarepki i zamiast suszonego czosnku użyłam świeży. Dodałam też coś od siebie
Ciasto:- 300 g mąki,
- ok 1 szkl gorącej wody,
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania znajdziecie
tuFarsz:- 1/2 kg młodej kapusty,
- 2 duże marchewki,
- szczypior z 1 pęczka dymki,
- 1 por (biała część),
- 3 duże ząbki czosnku,
- masło klarowane do smażenia i okraszenia pierogów,
- sól,
- pieprz,
- po pół dużego pęczka posiekanej drobno natki pietruszki oraz koperku
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na najgrubszej tarce.
Szczypior wraz z porem drobno kroimy.
W dużym garnku rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy na nie szczypior z porem i smażymy aż nieco zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
Następnie do zawartości garnka przeciskamy przez praskę czosnek, smażąc całość 2 minuty.
Dorzucamy kapustę z marchewką i dusimy do miękkości warzyw, mieszając wszystko czasami, aby się nie przypaliło.
Kiedy warzywa będą uduszone doprawiamy je do smaku solą i pieprzem oraz dorzucamy posiekaną zieleninę. Całość dokładnie mieszamy.
Odstawiamy farsz do ostygnięcia, kiedy będzie zimny, zagniatamy ciasto na pierogi i dalej postępujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną powyżej.
Ugotowane pierogi podajemy polane rozpuszczonym masłem.