Jutro "Tłusty Czwartek" i jak nakazuje tradycja dozwolone jest wszelkie łasuchowanie i to bez wyrzutów sumienia. Im bardziej tłusto i słodko, tym lepiej.
Na ten tegoroczny upiekłam nietypowe pączki, bo zrobione z ziemniaków.
Są bardzo miękkie, puszyste i delikatne, idealne na jeden smaczny, słodki kęs.
Polecam je jeść w na świeżo, w tym samym dniu, w którym były smażone, następnego dnia nie smakują już dobrze.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia w nieosolonej wodzie (najlepsze będą gatunki bardzo mączyste o dużej zawartości skrobi)
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 1 łyżka stołowa spirytusu
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
Do zmielonych ziemniaków dodać miękkie masło, dosypać suche drożdże, wbić jajko i 2 żółtka oraz dolać spirytus.
Z całości wyrobić rękoma ciasto, z którego należy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
W garnku do głębokiego smażenia rozgrzać olej.
Na gorący tłuszcz wrzucać po kilka sztuk pączków (tyle, aby mogły swobodnie pływać) i smażyć na dużym ogniu na rumiano, przekręcając je "na drugą stronę" podczas smażenia.
Usmażone pączki wyławiać łyżką cedzakową i kłaść na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
P.S. Pączki smażyć od razu. Nie należy odstawiać ciasta "na potem", ponieważ zwilgotnieje i ciastka będą się rozpadać na miazgę podczas smażenia.
Uwaga! Ciasto bardzo się lepi.
Jeśli mielibyście ochotę skosztować innych karnawałowych słodkości, to zapraszam na:
Hiszpańskie "Bunuelos"Oponki serowePączki "Leniuszki" Pączki sycylijskie
Źródło: "Polska kuchnia regionalna - kuchnia Warszawy i Mazowsza"