Lane kluski na mleku* bezapelacyjnie kojarzą mi się ze śniadaniami z czasów dzieciństwa, kiedy to obowiązkowo podawało się dzieciom zupy mleczne.
Niby przepis banalny, ale jak zdążyłam się zorientować "w realu", nie każdy potrafi je przyrządzić, dlatego też postanowiłam go opublikować, a nuż komuś się przyda.
Składniki (dla 1 osoby):
- 1,5 szkl mleka
- 1 jajko
- 3 czubate łyżeczki mąki
- 1 łyżka stołowa wody
- odrobina soli
Wykonanie:Mleko wlewamy do garnka i wstawiamy do zagotowania.
Kiedy mleko w garnku się gotuje, przyrządzamy ciasto na lane kluski: do kubeczka wbijamy jajko, dodajemy mąkę, wsypujemy odrobinę (!) soli i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek (ciasto będzie gęste). Następnie dolewamy do kubka łyżkę wody i rozprowadzamy całość, aż uzyskamy lejące się ciasto.
Na gotujące się mleko lejemy kluseczki - najlepiej zrobić to opierając o brzeg kubka łyżeczkę do herbaty i wlewać porcjami ciasto do garnka.
Drugą ręką mieszać łyżką gotujące się w garnku mleko, aby kluski się nie posklejały w jedną wielką kluchę.
Przed podaniem zupę mleczną posłodzić lub posolić do smaku, w zależności od upodobań.
*Także
rosół można przyrządzić z lanymi kluskami (zamiast makaronu), zwiększając tylko odpowiednio porcję ciasta.