Te pierogi ogólnie rzecz biorąc są lekkie - z nadzieniem z czerwonej soczewicy doprawionej cebulką i czosnkiem, a samo ciasto jest przygotowane z dodatkiem masła, co sprawia że są miękkie i delikatne. Podałam je polane cebulką i posypane koperkiem, do tego tylko szklanka maślanki i pyszny, tani obiad gotowy :)
Składniki na ok. 50 sztuk:3 szklanki mąki pszennej1 żółtko50 g. miękkiego masładuża szczypta soliciepła woda (ilość wg potrzeby)Farsz:2 szklanki czerwonej soczewicy2 duże cebule 3 ząbki czosnkusól, pieprz do smaku3 łyżki olejuPrzygotowanie: Soczewicę gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie, po czym ją dokładnie odcedzam. Cebule posiekane w kostkę smażę na oleju do zeszklenia, dodaje do soczewicy, dodaję posiekany drobno czosnek, doprawiam do smaku. Mieszam dokładnie całą masę.Ciasto: Ze składników zagniatam elastyczne, miękkie ciasto, rozwałkowuję je na cienki placek, wykrajam szklanką kółka. Na każde nakładam łyżeczkę farszu i sklejam mocno oba brzegi. Wrzucam na osolony wrzątek, gotuję 3 minuty od wypłynięcia. Podaję okraszone podsmażoną na oleju cebulką.