Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Dynia z patelni (z porem)
Sio-smutki
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
1384
Kategorie
164
Dynia z patelni (z porem)
Cieszę się i nie cieszę jednocześnie, że zaczyna się sezon na dynię. Kocham dynię i chętnie jej używam, tym niemniej skoro sezon to oznacza jednocześnie nieuchronny koniec lata.
Zacznę od wersji, którą lubię najbardziej: dynia podsmażona, duszona z masłem. Dziś z dodatkiem pora, leciuchno muśnięta słodyczą ciemnego cukru. Aksamitna, delikatna i pyszna. Idealna jako dodatek np. do potrawki z kurczaka.
Przygotowanie jest banalnie łatwe, trzeba tylko pokroić pora i dynię, wrzucić je na patelnię i cierpliwie, na niewielkim ogniu, poddusić. Użyłam do krojenia dyni obieraczki do warzyw
firmy Victorinox
- to niezwykle przydatne w kuchni narzędzie, które przez długi czas się nie stępi. O
d razu polecam Wam miejsce, gdzie możecie obieraczkę i wiele innych przydatnych narzędzi kupić: to sklep o skądinąd bardzo obiecującej nazwie
Ostry Sklep
.
Poszperajcie tam Kochani, znajdą się tam super ostre noże, nożyki, ba - gdybyście mieli ochotę na przygodę życia na wyprawie survivalowej - też znajdziecie co potrzeba ;) Poza tym i sztućce, i garnki, patelnie, ostrzałki - sami zajrzyjcie.
Składniki
:
ok. 0,5 kg dyni hokkaido (waga po obraniu)
1 duży por
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
szczypta brązowego cukru
sól, pieprz
Przygotowanie
:
Pora (jasną część) kroję w cienkie plasterki, przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, lekko solę i pod przykryciem smażę do zeszklenia. Dynię kroję w paski, a następnie w bardzo cieniutkie plasterki. Przekładam ją do podduszonego pora, dodaję szczyptę ciemnego cukru, mieszam. Przykrywam patelnię i duszę warzywa razem na małym ogniu - do momentu, aż dynia zrobi się szklista i miękka. Dokładam masło, doprawiam solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Sio-smutki
27 sie 15
Warzywa
,
Dodatki do obiadu
,
Współpraca: Ostry-Sklep.pl
dodatki do obiadu
101 przepisów
Polecane przepisy
Bagietka z karmelizowanym porem i słonecznikiem
Najwyższa pora upiec bagietkę z porem. Do ciasta przemyciłam także karmelizowany słonecznik, który nadał miąższowi bagietki ciekawej struktury. Z wierzchu bagietkę proponuję spryskać przed i w trakcie pieczenia wodą, dzięki temu będzie miała chrupiącą ...
Smakowity Chleb
Bez kategorii
Quiche z kurkami i porem
Sezon grzybowy w pełni. Grzyby posiadają wiele walorów smakowych, dlatego My lubimy je jeść w najprostszej postaci, zazwyczaj podsmażone na patelni z samą cebulką i jajkiem jest to wyśmienite i mega pożywne śniadanie. Ale skoro mamy teraz sezon...
M&M Cooking
Obiad
,
Kurki
,
Por
,
Quiche
SAŁATKA JAJECZNA Z POREM
SAŁATKA JAJECZNA Z POREM pyszna, prawdziwa, domowa sałatka
Przepisy Joli
Sól
,
Pieprz
,
Jajka
,
Jaja
,
Sałatki
,
Jabłka
,
Ser
,
Majonez
,
Jabłko
,
Por
,
Sałatka-imieniny-lista
,
Ogórki
,
Ser żółty
,
Sałatki-syl-lista
,
Sałatka-komunia-lista
,
Chrzan
,
Sałatka-wielkanoc-lista
,
Jajka na twardo
,
MAJONEZ KIELECKI WSP "SPOŁEM"
,
Ogórki kiszone
,
CHRZAN LUKSUSOWY WSP SPOŁEM
Quiche z wędzonym łososiem i porami
Quiche (kisz) to rodzaj tarty, a jego cechą charakterystyczną jest to, że nadzienie zawsze składa się z mieszaniny jajek i śmietany oraz dowolnych, ale zawsze wytrawnych, dodatków. To jedno z tych dań, które lubię za
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Masło
,
Jaja
,
Mąka pszenna
,
śmietana kremówka
,
Por
,
Mączne
,
żółtka
,
śmietana
,
Potrawy z ryb
,
Tarty
,
Parmezan
,
Tarta
,
Wędzony łosoś
,
Wytrawna tarta
,
Kisz
,
Kruche ciasto
,
łosoś
,
Quiche
,
Sposób na resztki z lodówki
,
Sprzątanie lodówki
Kasza gryczana z porem i brukselką
Propozycja na zdrowy, wegetariański obiad. Niepalona kasza gryczana z brukselką, porem i cebulką. Dodatkowo, dla smaku w potrawie znalazły się... Czytaj dalej
Napiecyku | Napiecyku
Co na obiad ?
,
Dania z warzywami i jarskie
,
Dietetycznie
Najszybsza zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami i porem pod sosem beszamelowym
Por to moim zdaniem troszkę niedoceniane warzywo, zazwyczaj ląduje w bulionie i wygotowany trafia do kosza. A niepotrzebnie! Bo po usmażeniu por staje się miękki, lekko slodkawy i naprawdę pyszny! Świetnie nadaje się do wszelakich sosów, prawie jak ceb...
thefoodtime
Kurczak
,
MIĘSO
,
Ser
,
Kasza
,
Oregano
,
Pieczarki
,
Rozmaryn
,
Kasza jeczmienna
,
Por
,
Beszamel
Pierś z kurczaka z duszonym porem
Dania z porem rzadko bywają na moim stole. Pora zawsze traktowałam jako składnik do rosołu, ale nie jako danie. Trzeba to zmienić! Duszony por smakuje wyśmienicie. Pierś z kurczaka z duszonym porem na puree ziemniaczanym składniki na 2 porcje: 1 pojedy...
Shabby eat
Lato
,
Wiosna
,
Jesień
,
Zima
,
Kuchnia polska
,
Mięso
,
Kurczak
,
Drób
,
Ziemniak
,
Por
Sałatka z jajkiem i porem
Zbliżające się Święta Wielkanocne nie muszą wyglądać tak samo jak poprzednie. Wystarczy kilka nowych połączeń a wychodzą bardzo ciekawe potrawy. Najłatwiej eksperymentuje się z sałatkami. Poniżej prościutki przepis na sałatkę z jajkiem, porem i...
Shabby eat
Wiosna
,
Jesień
,
Wielkanoc i święta
,
Sałatki
,
Sałatka
,
Jajko
,
Kukurydza
,
Por
Podpowiedzi wyszukiwań
Zupa szczawiowa
O chuju złoty
Vintage ebooks
Vintage
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście