Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Shabby eat
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
431
Kategorie
297
Botwinka
Już dawno miałam opublikować ten przepis, ale cały czas coś mnie zatrzymywało. Jeszcze bez problemu w warzywniakach dostaniemy botwinkę, więc proponuję łatwy przepis na szybką zupę. Botwinka składniki: pęczek botwinki z buraczkami (jak największe) 2 l ...
Shabby eat
Lato
,
Wiosna
,
Obiad
,
Wielkanoc i święta
,
Kuchnia polska
,
Zupy
,
Zupa
,
Danie wegetariańskie
,
Burak
Marchewka z mango i chili
Organizując przyjęcia często brakuje mi pomysłów na sałatkę. Zawsze próbuję wymyślić coś nowego, a najczęściej na stole ląduje mix sałat z różnymi dodatkami w zależności od zasobności lodówki. A tym razem, buszując w czasopismach kulinarnych, wynalazła...
Shabby eat
Walentynki
,
Sylwester i karnawał
,
Sałatki
,
Sezon na grilla
,
Sałatka
,
Marchewka
,
Kuchnia orientalna
,
Mango
Krewetki w słodko-ostrym s.pomarańczowym
Smaczna przystawka lub lekki obiad z krewetkami w roli głównej. Do tego ciekawy sos pomarańczowy słodko-ostry z nutą imbiru, kolendry i limonki. Krewetki w słodko-ostrym sosie pomarańczowym składniki na 2 porcje: 14 krewetek tygrysich marynata: 2 ząbki...
Shabby eat
Walentynki
,
Boże Narodzenie i święta
,
Wielkanoc i święta
,
Ryby i owoce morza
,
Przystawki
,
Przystawka
,
Krewetki
Łosoś z serem taleggio, daktylami i figami
Wyjątkowa propozycja dla smakoszy łososia. Wykwintne danie z niebanalnymi dodatkami. Łosoś marynowany w ziołach, czosnku i orzeszkach piniowych, przykryty plastrami sera taleggio (ser dojrzewający z białą pleśnią) podany z duszonymi na maśle suszonymi ...
Shabby eat
Obiad
,
Walentynki
,
Boże Narodzenie i święta
,
Ryby i owoce morza
,
Ser
,
Łosoś
,
Uroczysty obiad
,
Ryby
,
Ziemniak
Tarta z truskawkami i kremem waniliowym
Wspaniała propozycja na Dzień Dziecka, urodziny, spotkanie z przyjaciółmi lub po prostu na pyszny deser w letni dzień. Delikatnie słodki creme patisserie z lekko kwaśnymi truskawkami to wyśmienite połączenie. Polecam! Tarta z truskawkami i kremem wan...
Shabby eat
Lato
,
Wiosna
,
Dla dzieci
,
Walentynki
,
Słodkości
,
Wielkanoc i święta
,
Kuchnia polska
,
Deser
,
Ciasto
,
Truskawki
Krem ze szparagów
Szparagowej przygody ciąg dalszy. Tym razem zupa krem z zielonych szparagów. Aromatyczna i kremowa z wyrazistym smakiem szparagów i kolendry. Udekorowana pianką z kremówki i główkami szparagów. Idealna na lunch lub wykwintny obiad. Krem ze szparagów sk...
Shabby eat
Lato
,
Wiosna
,
Obiad
,
Wielkanoc i święta
,
Kuchnia polska
,
Zupy
,
Zupa
,
Uroczysty obiad
,
Szparagi
Fettuccine z krewetkami i szpinakiem
Fettucine to makaron w kształcie małych wstążek, jest chudszym bratem tagliatelle. Ja pokusiłam się o zakup świeżego makaronu w delikatesach. Wspaniały makaron, gotuje się 3 minuty, czyli świeży i szybki obiad gotowy. Najczęściej fettucci...
Shabby eat
Obiad
,
Ryby i owoce morza
,
Makarony i kluski
,
Makaron
,
Szpinak
,
Krewetki
Polędwiczki ze szparagami i szynką serrano
Ostatnio ekperymentuję ze szparagami. Jak się okazuje każde połączenie jest wspaniałe, szparagi pasują do wszystkiego z ryżem, makaronem, a teraz z mięsem. Smaczne roladki z polędwiczek, szynki serrano, dowolnego sera i szparagów oczywiście. A...
Shabby eat
Lato
,
Wiosna
,
Obiad
,
Mięso
,
Ser
,
Szparagi
,
Szynka dojrzewająca
,
Polędwiczki wieprzowe
Muffiny z rabarbarem i truskawkami
Muffinki dobre na każdą okazję. Dziś szczególnie polecam, aby zapomnieć o deszczu i ponurym niebie. Klasyczne połączenie truskawek i rabarbaru w cieście muffinkowym. Na wierzchu płatki migdałów, a w środku kwaskowe owoce z nutą cynamonu. Smacznego! Muf...
Shabby eat
Lato
,
Wiosna
,
Dla dzieci
,
Słodkości
,
Deser
,
Muffiny
,
Ciastko
,
Truskawki
,
Rabarbar
Risotto ze szparagami
Kremowe, delikatne, serowo-szparagowe. Boskie! Risotto ze szparagami składniki na 2 porcje: 160 g ryżu risotto pęczek zielonych szparagów 1 cebula 3 łyżki masła 1 litr bulionu warzywnego (ugotowany z dodatkiem zdrewniałych końcówek szparagów) 1 łyżka p...
Shabby eat
Obiad
,
Ryż i kasza
,
Kuchnia włoska
,
Szparagi
,
Ryż
Tarta grecko-włoska
Czy już mówiłam, że uwielbiam tarty? A wspominałam o miłości do krajów śródziemnomorskich? Jeśli nie to dzisiejszym daniem wszystko potwierdzam. Wnętrze tarty możemy upiec na spodzie od pizzy z sosem pomidorowym. Tarta grecko-włoska składniki: ciasto: ...
Shabby eat
Dla dzieci
,
Obiad
,
Walentynki
,
Sylwester i karnawał
,
Pomidory
,
Ser
,
Kuchnia włoska
,
Oliwki
,
Tarty i pizze
,
Tarta
,
Szynka dojrzewająca
,
Kolacja
Młoda kapusta zasmażana
A tym razem ze straganu uśmiechnęła się do mnie młoda kapustka. Młodą kapustę z koperkiem robiłam pierwszy raz w życiu i uważam, że wyszła bardzo smaczna. Polecam na tradycyjny polski obiad z ziemniaczkami i kotletem schabowym. Młoda kapusta zasmażana ...
Shabby eat
Wiosna
,
Obiad
,
Wielkanoc i święta
,
Kuchnia polska
,
Dodatki
,
Kapusta
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne robię w domu od lat przez całą wiosnę i lato. Jak jedne się skończą robię następne. W większości znikają te 2-3 dniowe, ale czasem trochę ogórków zostanie, dlatego gdy się mocno zakiszą robię zupę ogórkową. W internecie można znaleźć w...
Shabby eat
Lato
,
Wiosna
,
Przekąski
,
Kuchnia polska
,
Dodatki
,
Ogórek
,
Domowa spiżarnia
,
Kuchnia rosyjska
Kompot z rabarbaru z miętą
A jednak naszła mnie ochota na kompot z rabarbaru. W moim domu od dawna zapomniane smaki, właściwie to kompoty pamiętam tylko z dzieciństwa. Szybki i orzeźwiający napój na upalny dzień. Kompot z rabarbaru z miętą składniki: 4 łodygi rabarbaru 2 litry w...
Shabby eat
Dla dzieci
,
Kuchnia polska
,
Do picia
,
Mięta
,
Rabarbar
,
Kompot
Tarta ze szparagami i papryką
Kolejna odsłona szparagów. Tym razem na kruchym cieście, z grillowaną papryką i płatkami migdałów. Fajna propozycja na spotkanie ze znajomymi, piknik lub obiadokolację. Tarta ze szparagami i papryką grillowaną składniki: ciasto: 250g mąki 125g masła 1 ...
Shabby eat
Wiosna
,
Obiad
,
Papryka
,
Tarty i pizze
,
Szparagi
,
Tarta
,
Migdały
,
Kolacja
Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Najlepiej jest gotować sezonowo zgodnie z tym co oferuje nam natura. A ona zaoferowała mi wspaniałe rabarbary, które do tej pory kojarzyły mi się wyłącznie z kompotem ale nie kompot będę dziś gotować, a upiekę wyśmienite ciasto drożdżowe...
Shabby eat
Wiosna
,
Dla dzieci
,
Słodkości
,
Kuchnia polska
,
Deser
,
Ciasto
,
Rabarbar
←
Poprzednia
21
22
23
24
25
Następna
→