Moje dzisiejsze pyszne śniadanie- omlet marchewkowy. Co jest potrzebne? Dwa składniki- jaja i marchew. Omlet ma słodki posmak, marchewka jest niewyczuwalna. Jeśli ktoś nie lubi marchewki, śmiało w takiej postaci można ją „przemycić”. Uwielbiam takie banalne śniadania, które zajmują mało czasu i są niesamowicie smaczne! Cały omlet ma zaledwie 190 kcal!! w tym 12 g białka, 11 g tłuszczu i 10 g węglowodanów.
Składniki:
– 2 jaja
– 2 małe marchewki
– Cynamon
– Orzechy do posypania
Sposób przygotowania:
Marchew ścieramy na tarce na średnich oczkach. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Do białka wlewamy żółtko, dodajemy cynamon i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oliwy z oliwek, wlewamy przygotowaną masę i smażymy pod przykryciem z obu stron. Opcjonalnie na koniec możemy posypać omlet orzechami (można kupić mieszankę studencką w biedronce). Wszystko! Smacznego