Kiedy przychodzą chłodniejsze dni, coraz częściej moje myśli wracają w okolice kuchni Azji Południowo-Wschodniej. I jakiekolwiek umysłowe wygibasy, nie zmienią faktu, że stamtąd pochodzą najlepsze przepisy.
Na pierwszy jesienny chłodny i deszczowy piątek najlepsza będzie rozgrzewająca wietnamska zupa z krewetkami.
Wietnamska zupa z krewetkami, brokułami i marchewką
Składniki dla 4 osób:
- 1,5 l. bulionu (najlepiej wg przepisu na domowy bulion)
- 2-3 marchewki pokrojone w talarki
- 350 g różyczek brokuła
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 3-4 ząbki czosnku pokrojone w talarki
- 15 krewetek królewskich
- mała papryczka chili (do smaku)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- Pocięta na 1 cm kawałki łodyga trawy cytrynowej
- Dwie łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- Garść posiekanej kolendry do przybrania
- Dymka do przybrania
- 300 g makaronu noodles
Przygotowanie:
- W garnku gotujemy bulion razem z marchewką i trawą cytrynową. Po 5 minutach do gotującego się bulionu dodajemy brokuły, cebulę, czosnek, chilli oraz sos sojowy i gotujemy 10 minut.
- W miedzy czasie na patelni podgrzewamy olej lub oliwę i wrzucamy krewetki na 3-4 minuty, tak aby lekko się zrumieniły.
- Jednocześnie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Krewetki dodajemy do bulionu i gotujemy przez kolejne 3 minuty.
- Ugotowany makaron nakładamy do miseczek, zalewamy zupą i przybieramy dymką i kolendrą.
Wietnamska zupa z krewetkami, brokułami i marchewką
Wietnamska zupa z krewetkami, brokułami i marchewką