Kolejna na blogu propozycja dla wegetarian. Szybki i smaczny gulasz z cieciorki.
Składniki:- dwie puszki cieciorki konserwowej
- puszka pomidorów
- dwie cebule
- dwie marchewki
- jedna papryka czerwona
- dwa liście laurowe
- dwa ząbki czosnku
- natka pietruszki
- bazylia, rozmaryn, słodka papryka, sól, pieprz
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wszystkie warzywa myjemy. Marchewkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy. Wrzucamy marchewkę i smażymy ją przez około 4 minuty, na średnim ogniu. Następnie dodajemy cebulę, paprykę i smażymy aż zmiękną. W międzyczasie do garnuszka wlewamy szklankę wody, solimy ją delikatnie. Cieciorkę odsączamy, i wsypujemy do garnuszka. Należy ją tylko podgotować! Do naszych warzyw na patelni dodajemy pomidory w puszce, liść laurowy, rozmaryn oraz czosnek. Dokładnie mieszamy. Następnie nasze warzywa przekładamy do garnuszka z cieciorką, nie wylewając wody w której się gotowała. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku, solą pieprzem i słodką papryką, jeżeli lubimy ostre potrawy można dodać odrobinę chilli. Pietruszkę siekamy, i dodajemy pod koniec.
Smacznego :-)
Śledź Nas na: