Składniki:
- 175 g drobnego cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 1 jajko
- 100 ml maślanki (w oryginalnym przepisie było mleko)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (w przepisie był migdałowy)
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 75 g mielonych migdałów
- 200 g śliwek, pokrojonych na ćwiartki
Nagrzać piekarnik do 190º C. Przygotować formę do muffinek wyłożoną papilotkami.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i migdały umieścić w misce. Wymieszać. Do suchych składników dodać owoce i wymieszać.
w oddzielnym naczyniu umieścić maślankę, jajko, olej i ekstrakt. Wymieszać wszystko widelcem.
Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać wszystko łyżką tylko do ich połączenia. Ciasto muffinkowe nie lubi zbyt długiego mieszania.
Ciasto rozłożyć na 12 foremek i posypać płatkami migdałów. Piec ok. 20 minut na jasno – brązowy kolor. Studzić na kratce.
Smacznego!!!
Źródło przepisu: Food Lovers „Bread and Muffins”.