Dziś mam dla was coś co nie zwykle może urozmaicić wasz obiad, ale także zastąpić może przekąski typu frytki, będąc ich mniej kalorycznym zamiennikiem. Oboje z moim mężczyzną bardzo je lubimy dlatego często goszczą na naszym stole. Do tego można przyrządzić je naprawdę w różnoraki sposób poprzez dodawania wszelkiego rodzaju przypraw i ziół.
Przewodzącym składnikiem będą tu ziemniaki zarówno te stare jak i młode.
Do przygotowania ziemniaków w piekarniku potrzebujemy:
400-500 g młodych ziemniaków ( lub starych)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego chrzanu
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2-3 stołowe łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
Tak jak już wcześniej wspomniałam przyprawy możecie dobierać według swoich smaków, ja często dodaje również paprykę chilli, curry, czosnek i moc ziół. Tym razem dodałam ich mniej jednakże bardzo ważną przyprawą jest chrzan. Ze względu na to że tworzy on dodatkową chrupiącą skorupkę wokół ziemniaków, nadając im dodatkowych doznań smakowych.
- Aby przygotować ziemniaczki należy je obrać. Następnie jeżeli ziemniaki są duże pokroić w kostkę, ja użyłam ziemniaków młodych dlatego przekroiłam je jedynie na pół ( można zostawić je również w całości ).
- Do obranych i umytych ziemniaków dodajemy wszystkie przyprawy (prócz soli) i olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Sól dodajemy dopiero po upieczeniu ze względu na to, że dodana przed pieczeniem powoduje iż ziemniaki puszczają wodę przez którą przywierają do blaszki, a ich skórka nie spieka się tak jak wtedy gdy soli nie dodamy. ;)
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni (bez termoobiegu). Na blachę wysypujemy ziemniaki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut. Po wyciągnięciu z pieca obsypujemy je szczyptą soli.
Ziemniaczki są naprawdę genialne zarówno do mies czy innych dań obiadowych, sprawdzają się również jako jednoskładnikowe danie.