Dziś mam dla was coś co nie zwykle może urozmaicić wasz obiad, ale także zastąpić może przekąski typu frytki, będąc ich mniej kalorycznym zamiennikiem. Oboje z moim mężczyzną bardzo je lubimy dlatego często goszczą na naszym stole. Do tego można przyrządzić je naprawdę w różnoraki sposób poprzez dodawania wszelkiego rodzaju przypraw i ziół. Przewodzącym składnikiem będą tu ziemniaki zarówno te stare jak i młode.
Do przygotowania ziemniaków w piekarniku potrzebujemy: 400-500 g młodych ziemniaków ( lub starych) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego chrzanu 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2-3 stołowe łyżki oleju rzepakowego szczypta soli
Tak jak już wcześniej wspomniałam przyprawy możecie dobierać według swoich smaków, ja często dodaje również paprykę chilli, curry, czosnek i moc ziół. Tym razem dodałam ich mniej jednakże bardzo ważną przyprawą jest chrzan. Ze względu na to że tworzy on dodatkową chrupiącą skorupkę wokół ziemniaków, nadając im dodatkowych doznań smakowych.
Aby przygotować ziemniaczki należy je obrać. Następnie jeżeli ziemniaki są duże pokroić w kostkę, ja użyłam ziemniaków młodych dlatego przekroiłam je jedynie na pół ( można zostawić je również w całości ).
Do obranych i umytych ziemniaków dodajemy wszystkie przyprawy (prócz soli) i olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Sól dodajemy dopiero po upieczeniu ze względu na to, że dodana przed pieczeniem powoduje iż ziemniaki puszczają wodę przez którą przywierają do blaszki, a ich skórka nie spieka się tak jak wtedy gdy soli nie dodamy. ;)
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni (bez termoobiegu). Na blachę wysypujemy ziemniaki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut. Po wyciągnięciu z pieca obsypujemy je szczyptą soli.
Ziemniaczki są naprawdę genialne zarówno do mies czy innych dań obiadowych, sprawdzają się również jako jednoskładnikowe danie.
Polędwiczki w szynce wyglądają jak masa roboty i przyznam szczerze, że sama nie mogłam uwierzyć jak ekspresowo się je przygotowuje! To dosłownie
Artykuł Polędwiczki w szynce parmeńskiej i pieczone ziemniaczki (4 składniki) pochodzi z serwisu Wil...
Czy może być coś lepszego niż pieczone ziemniaczki z aromatyczną, chrupiącą skórką? Ja je uwielbiam! Stanowią świetną alternatywę dla klasycznych frytek. Składniki: około 10 małych ziemniaczków, 1,5 łyżki oleju rzepakowego, 1/2 łyżeczki ziół prowansals...
Łatwa w przygotowaniu, a przy tym niedroga propozycja, ale to zazwyczaj w prostocie tkwi siła- pieczone ziemniaczki, smakujące papryką oraz rozmarynem i tymiankiem, pyszne!
PIECZONE ZIEMNIACZKI przepyszne ziemniaczki chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Myślę, że mogą konkurować z frytkami są jeszcze lepsze, a pieczone Sami spróbujcie Mogą być dodatkiem do obiadu lub samodzielny...
Już nie raz pisałam - najlepsze potrawy, to proste potrawy. Te pieczone ziemniaczki jemy już od ponad miesiąca, nie wiem który raz. Najlepiej smakują te młodziutkie, wczesne kartofelki.Aromatyzowane świeżym tymiankiem, okraszone dobrą oliw i pos...