Wspaniała sałatka na bazie szynki parmeńskiej, świeżych sałat , orzechów nerkowca z dodatkiem słodyczy melona to idealny pomysł na lekki , letni obiad. Nie tylko zaspokaja apetyt, cieszy oko swym wyglądem ale również smakuje wybornie dzięki połączeniu jednej z najlepszych włoskich wędlin ze słodyczą melona i wyjątkowym smakiem dobrego koziego sera.
Porcja: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności :łatwe
Składniki:
- ¼ melona żółtego
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 50 g sera koziego
- 5 liści sałaty lodowej
- garść rukoli
- 100 g orzechów nerkowca
- 100-150 ml jogurtu naturalnego
- 1 cebula szalotka
- sól, pieprz
 |
Sałatka z melonem, szynką parmeńską i kozim serem |
Przygotowanie:
Sałatę i ukolę myjemy, układamy na talerzach. Cebulę kroimy w cienkie krążki, szynka parmeńska powinna być bardzo cienko skrojona, niczym pergamin. Na sałacie układamy cebulę, pokrojony ser kozi i orzechy nerkowca. Ćwiartki melona „otulamy” plastrami szynki parmeńskiej i układamy obok sałatki. Całość posypujemy orzechami nerkowca oraz doprawiamy odrobiną soli (uwaga – ser i szynka są słone więc trzeba uważać by nie przesadzić z solą) i pieprzu. Jogurt naturalny , pozostałą część melona (około 2 ćwiartek) oraz resztę orzechów blenderujemy na gładki sos. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Sos wyjdzie dość rzadki więc można go przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce by zgęstniał.