Nadszedł czas na przygotowanie chrupiących, aromatycznych ogórków małosolnych. Z pewnością każdy z Was posiada swój własny sprawdzony przepis na ten „smakołyk” – my preferujemy klasykę, podstawowe zioła i przyprawy. Ciekawi jesteśmy Waszych przepisów na ogórki małosolne – piszcie śmiało w komentarzach J
Porcja: 2 kg
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli do przetworów
- liści laurowe (po 1 na każdy słoik)
- 4 baldachy kopru włoskiego
- czosnek (po 2 ząbki na każdy słoik)
- pieprz (po 3-4 ziarenka na każdy słoik)
- ziele angielskie (po 1-2 na każdy słoik)
- chrzan (około 1-2 cm korzeń na każdy słoik)
|
Ogórki małosolne |
Przygotowanie:
Ogórki moczymy w zimnej wodzie i dokładnie myjemy. Do każdego słoiczka 0,5 litra dajemy po jednym liściu laurowym, po dwa ząbki czosnku, po 3-4 ziarenka pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego i po około 1-2 cm korzenia chrzanu. W słoiku ciasno układamy ogórki , na wierzchu układamy baldachy kopru. W garnku gotujemy wodę z solą. Zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą słoiki z ogórkami i przykrywamy talerzykami (na górę można ułożyć kamień). Po około 48 godzinach możemy już chrupać pyszne ogórki.