Jak dwa dni temu publikowałam na facebooku zdjęcie tej zupy z pytaniem czy lubicie fit zupy na wywarze z warzyw nie spodziewałam się takiego odzewu. Myślę sobie, jak to ? Taka zupa? Taka zwyczajna? Chcą przepis na taką zupę?
No dobrze. Jak chcą to będzie ;)
Aby była jasność, nie mam nic przeciwko zupom na wywarze mięsnym. Ale latem, jak jest ciepło, wolę lekkie zupy na wywarach z warzyw. Sycą i są niskokaloryczne.
500 g mojej zupy czyli taka solidna porcja ma tylko 150 kcal !
Ta dzisiejsza na pierwszy rzut oka przypomina barszcz ukraiński. Nie jest barszczem ukraińskim, ale bardzo jej do niego blisko.
O co chodzi z zielonym wywarem ?
To wywar na zielonych częściach młodej włoszczyzny. Kupując włoszczyznę latem połowę objętości stanowi zielenina. Aż serce boli ją wyrzucić. Pachnące liście selera, natka pietruszki, por. Ja robię z tego wywar na zupę. Pachnie genialnie i ma zielony kolor.
Dalej do wywaru dorzucam starte na grubej tarce młode warzywka i buraczki.
Aby przyswoiły się nam witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zupa potrzebuje tłuszczu. Jamie Oliver mówi że podduszone na maśle warzywa zyskują na smaku. Podpisuję się pod tym stwierdzeniem obiema rekami i starte buraczki do mojej zupki są podduszone na maśle.
Zupę zaklepuję łyżką 12 % śmietany. Nie można jej zastąpić jogurtem ;)
Wiem że wiele osób jak ognia boi się śmietany, ale popatrzmy logicznie. Od łyżki śmietany na 3 litry zupy jeszcze nikt nie utył.
Łyżka śmietany 12 % to 24 kcal. Mamy trzy litry zupy. Łatwo policzyć ile kalorii więcej będzie miała porcja zupy zaklepanej śmietaną od tej niezaklepanej.
Kaloryczność:
Solidna porcja 500 g zupy ma ok. 150 kcal
Komu polecam?Wszystkim ponieważ zupa jest pyszna ale w szczególności:
* dzieciom,
* osobom na redukcji,
* osobom pracującym w nocy ponieważ porcja zupy rozgrzewa, syci i jest niskokaloryczna.
Składniki na wywar:
* 4 gałązki selera (liście od jednego selera korzeniowego)
* zielona część pora
* natka pietruszki (od dwóch pietruszek)
* 3 liście laurowe
* 4 ziela angielskie
* 5 ziarenek czarnego pieprzu
* 3 litry wody
* sól
Zieleninę i przyprawy zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu 30 minut od zagotowania.
Zieleninę wyjmujemy i wyrzucamy.
Składniki na zupę (gabarytowo chodzi o młode warzywa - są 60 % mniejsze od tych jesiennych) :
* jedna duża marchewka
* mały seler (z młodej włoszczyzny)
* 3 średnie ziemniaki
* dwie małe pietruszki (z młodej włoszczyzny)
* 2 podłużne buraki
* łyżeczka klarowanego masła
* łyżka śmietany 12 %
* garść świeżego kopru
1. Marchew, selera i pietruszkę ścieramy na grubej tarce. Wkładamy do wywaru.
2. Jak wywar zacznie się ponownie gotować dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
3.Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy starte na grubej tarce buraki. Smażymy 1-2 minuty.
4. Jak ziemniaki będą miękkie dodajemy buraki. Gotujemy do miękkości. Zaklepujemy śmietaną, dodajemy koper.