Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Szef kuchni odleciał
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
247
Kategorie
85
Galaretka w skórce pomarańczowej
Idea i przygotowanie są proste. Robimy galaretkę z dwukrotnie mniejszej ilości wody niż podaje producent na opakowaniu. Przygotowujemy wydrążoną pomarańczę. Lejemy jedno do drugiego i czekamy aż się zestali.Potem całkiem ładnie się kr...
Szef kuchni odleciał
Desery ciasta lody
Sajgonki
Zaczynamy robić z rana, żeby zjeść na obiad. Albo nawet poprzedniego dnia. Marynuje się bowiem mięso i marynują się osobno warzywa!SkładnikiA. warzywka- 1 średnia marchewka- 1 średni ogórek wężowy- pół szklanki octu- 1/4 szklanki cukruB. mięso- 5...
Szef kuchni odleciał
Kuchnia chińska koreańska i wietnamska
Sałatka z mango, awokado i łososia na słodko
Królewskie śniadanie :-) Składniki (na co najmniej 2 osoby)- 1 mango, cienkie plastry- 1 awokado, cienkie plastry- dzwonko z łososia, upieczone w piekarniku bez przypraw- cytryna- pieprz, szczypta- łyżeczka miodu- śmietana, łyżeczka na osobę- kaw...
Szef kuchni odleciał
Sałatki i surówki
Dla dzieci: motylek
Może i nie jest zabójczo przystojny, ale Pola uśmiechnęła się do niego, wyciągnęła rączki, a za 5 min oddała pusty talerz i poprosiła głośno o następnego :-)Przygotowanie jest dziecinne proste. Gotujemy kilka ziemniaczków i mieszamy z łyżką majonezu i ...
Szef kuchni odleciał
Dla dzieci
Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty z pomarańczami
SkładnikiA. - pół małej główki czerwonej kapusty, poszatkować- 2 małe pomarańcze, podzielić na cząstki i obrać z białych błon, pokroić na grube kawałki- 1 mała cebulka, drobna kostka; można sparzyćB. sos- 2 łyżki soku z cytryny- 3 łyżki oliwy- sz...
Szef kuchni odleciał
Sałatki i surówki
Sałatka z marynowanym boczkiem i białą fasolą, z sosem z grenadiny
Chodzi za mną od lat marynowany boczek, specjalność kuchni chińskiej. Ten przepis uwzględnia marynowanie boczku przez 2 godziny - pamiętajcie tylko, aby go pokroić w jak najcieńsze plasterki! Składniki (2 porcje)A. - 100 g boczku- pół puszki biał...
Szef kuchni odleciał
Sałatki i surówki
,
Kuchnia fusion
Sos śmietanowy do owoców morza
Bardzo prosty do zrobienia, szybko się robi. Pyszny. Z owocami morza idzie fenomenalnie.Składniki - łyżka masła- 2 czubate łyżki śmietany 18 proc.- sok z pół cytryny- łyżka wody- czubata łyżeczka musztardy ziarnistej- 2 łyżki marmolady pomarańczo...
Szef kuchni odleciał
Sosy i dipy
Krewetki w cieście kokosowym
Przepis przypomina krewetki w cieście serwowane w barach typu "chińczyk", wg mnie jest jednak znacznie lepszy, no i wiemy, co jemy, w sensie czy mamy świeży olej itd. Składniki- 30 dużych krewetek, tzn. typu "tygrysie", "królewskie" itp.- olej...
Szef kuchni odleciał
Ryby i owoce morza
,
Przystawka
,
Kuchnia chińska koreańska i wietnamska
Gulasz babci Genowefy
Taki gulasz robiła moja babcia. Jest to autentyczny chłopski przepis z samego środeczka Mazowsza. Nie widziałem nigdy, by gdziekolwiek w Polsce gulasz podawano w podobny sposób, więc z tą większą przyjemnością ocalam ten przepis od zapomnienia.&n...
Szef kuchni odleciał
Kuchnia polska
Sałatka z sosem majonezowym a la Thai green curry
Bardzo proste, bo tu po prostu bierzemy miks sałat, a co do reszty - cały smak robi sos. Na zdjęciu widoczny po prawej. Jeśli chcesz do takiej sałatki zrobić dobre mięsko, skorzystaj z przepisu na chińszczyznę albo bulgogi, a ryż widoczny po lewej to r...
Szef kuchni odleciał
Sałatki i surówki
,
Sosy i dipy
,
Kuchnia chińska koreańska i wietnamska
Sałatka z krewetek z sosem winnym holenderskim
Kluczem w dobrej sałatce z krewetek są... dobrze zrobione krewetki. Najlepiej chyba je ugotować, ale trzeba to zrobić wedle następującego sposobu:- litr wody na 250 g krewetek- zagotować z 3 łyżkami przyprawy do krewetek (lub innej - byle ostra b...
Szef kuchni odleciał
Sałatki i surówki
,
Ryby i owoce morza
Paprykowa zupa rybna
Przygotowuje się ją nieco podobnie jak węgierską zupę rybną, ale jednak łatwiej i to znacznie, szczególnie w naszych warunkach. Różni się też od niej dość mocno. Purystom kulinarnym radzę poczekać, aż opiszę oryginalną węgierską wersję :-) Składniki- c...
Szef kuchni odleciał
Zupy
Ryż smażony z musztardą
Doskonały pomysł na wykorzystanie ryżu z poprzedniego dnia. Wystarczy, że będzie schowany do lodówki. A niech się skawali - nie przeszkadza. Śniadanie takie jest cudowne w smaku i łatwe do przygotowania.Składniki (2 porcje)- ryż, zimny, ugotowany dzień...
Szef kuchni odleciał
Śniadanie
Stek z solą cynamonową
O tym, jak przyrządzić steka, przeczytasz w tym poście.Dziś chcę tylko pokazać pewną modyfikację - polegającą na podaniu go z solą cynamonową. Taki zaserwowano mi w DOSKONAŁEJ restauracji Ole(specjalizującej się wyłącznie w stekach!!!) i ni...
Szef kuchni odleciał
Kuchnia fusion
Wątróbka po azjatycku
Mój ulubiony przepis na wątróbkę wołową lub wieprzową. Polecam tym, którzy niekoniecznie są fanami wątróbki - w tej postaci smakuje dość specyficznie, po prostu inaczej niż w tradycyjnej polskiej kuchni.Składniki (3 porcje)A. - wątroba, pocięta na cien...
Szef kuchni odleciał
Kuchnia chińska koreańska i wietnamska
Sałatka Snickers
Nazywa się to sałatką, ale jest całkiem całkiem przyjemnym deserem. Sporo kalorii, ale za to porcje mogą być małe - jest dość słodki i nie ma potrzeby spożywać na kilogramy.Składniki (4 porcje) - 2 duże jabłka typu granny smith- 2 snickersy- bud...
Szef kuchni odleciał
Kuchnia amerykańska
,
Desery ciasta lody
←
Poprzednia
13
14
15
16
Następna
→