Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Szef kuchni odleciał
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
247
Kategorie
85
Szparagi po chińsku - tratwa ratunkowa
Szparagi łamiemy i łączymy wykałaczkami w "tratwy". Tratwy odrobinę solimy i pieprzymy. W miseczce łączymy:- 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę- 2 łyżeczki oleju sezamowego- 2 łyżki sosu sojowego- pół łyżeczki ziaren sezamuTaką miksturą z ...
Szef kuchni odleciał
Przystawka
Szaszłyki z parówek
Wystarczą parówki, cebulka i np. cukinia, aby cieszyć się nietypowym śniadankiem :-)Można je przed wstawieniem do piekarnika obsypać ziołami, ale można też nie doprawiać, tylko po upieczeniu polać pysznym sosem, np. musztardowo-rzodkiewkowym. ...
Szef kuchni odleciał
Śniadanie
Szparagi z szynką szwarcwaldzką w sosie miodowo-musztardowym
Idealne śniadanie w słoneczny dzień.Dobry, soczysty, słodki pomidor (malinowy!) i kawałek bułeczki wystarczają za całe przybranie.Szparagów nie solimy podczas przyrządzania! Szynka jest słona i to wystarczy.Składniki- końcówki szparag...
Szef kuchni odleciał
Sałatki i surówki
Szparagi z bułką tartą
W natłoku nietuzinkowych dań ze szparagami warto odnotować tradycyjny polski przepis. Zwłaszcza że jest dobry! Nie ma co się rozwodzić nad składem - szparagi, zasmażka z bułki tartej i już :-) Warto tylko wspomnieć, że akurat do tego przepisu warto prz...
Szef kuchni odleciał
Przystawka
Sos musztardowo-rzodkiewkowy do grilla
Prosty sosik, za to wciągany błyskawicznie. Takie są najlepsze :-) Na zdjęciach występuje z szaszłyczkami. Bardzo polecam to połączenie :-)Składniki- 2 łyżki gęstej śmietany 16 proc.- duża łyżka dobrej musztardy- 2 rzodkiewki, starkowanePrzygotowanieWs...
Szef kuchni odleciał
Sosy i dipy
Gzik do pieczonego ziemniaka
Ten przepis przywiozłem z pobytu w Krakowie. O dziwo, gzik wydawał mi się poznańskim specjałem :-) W Krakowie mówią, żeby do pieczonego ziemniaka podać twarożek zrobiony następująco.Składniki:- 5 rzodkiewek, starkowanych na grubej tarce- mały pęc...
Szef kuchni odleciał
Grill
,
Kuchnia polska
Przepis na lakierowanie nitro
Dziś trochę z innej beczki. Zauważyłem, że mało jest praktycznych poradników o lakierowaniu w Internecie. Sam szukałem podanych t zasad i jakoś nie znalazłem. Więc to co odkryłem i sprawdziłem sam, podaję - sobie ku pamięci i może ktoś jeszcze skorzyst...
Szef kuchni odleciał
Triki i zasady
Spaghetti z brzuszkami łososia i sosem koperkowym
Brzuszki z łososia są dwojakiego rodzaju: pokryte czarną lub biała skórą. Pierwsze są twardsze, wyrazistsze, męskie. Drugie delikatniejsze i znacznie tłustsze. Preferuję te drugie, ale obie wersje są świetne. Z tym że pierwsza raczej na kanapki, druga ...
Szef kuchni odleciał
Ryby i owoce morza
,
Makarony
Kanapka na gorąco z cheddarem, szynką parmeńską, almette, szczypiorkiem i pomidoronezem
Jakbym mógł, otworzyłbym bar z kanapkami na gorąco... jest ich tak niewyobrażalna liczba kombinacji, i wszystkie są tak dobre... oto jedna z nich.Składniki- 1 duża bułka, nacięta od góry- szynka parmeńska (może być szwarcwaldzka lub westfalska), ...
Szef kuchni odleciał
Najlepsze kanapki świata
Jalfrezi wegetariańskie
Jalfrezi wegetariańskie jest daniem jednogarnkowym pochodzącym z Indii/Pakistanu; rodzajem dania określanego na zachodzie mianem "curry".Co do definicji jalfrezi to zresztą mam spore wątpliwości. Jeśli jakiś znawca kuchni indyjskiej trafi na ten ...
Szef kuchni odleciał
Wegetariańskie danie główne
,
Kuchnia indyjska
Jajecznica "śródziemnomorska"
Uwielbiam zmieniać jajecznicę. Kombinować. Szukać nowych sposobów, jak jeszcze można podać to najprostsze z najwspanialszych śniadań. Ten przepis jest póki co moim ulubionym, obok jajecznicy po afrykańsku.Składniki (2 przyzwoite porcje)- 1/4 duże...
Szef kuchni odleciał
Śniadanie
Kanapka z serem pleśniowym i dżemem malinowym
Często połączenie pozornie niemożliwych do połączenia smaków potrafi zaskoczyć. Tak też jest w tym przepisie.Oczywiście nie każdemu zaraz musi smakować. Zalecam jednak spróbować. Zawsze warto odkrywać nowe smaki - i oczywiście cieszyć się przyrządzanie...
Szef kuchni odleciał
Najlepsze kanapki świata
Łosoś glazurowany w marmoladzie
Pyszny łosoś na słodko. Można podać na śniadanie, można jako przekąskę, można dołożyć do ryżu lub makaronu. Idealnie się sprawdzą tu wędzone brzuszki.Na zdjęciach w wersji śniadaniowej, podany na jajecznicy.Składniki (kilka małych porcji)- 4 brzu...
Szef kuchni odleciał
Ryby i owoce morza
,
Przystawka
,
Śniadanie
Sałatka z paluszkami rybnymi i ananasem
Ciekawe nuty dalekowschodnie pobrzmiewają w tej prostej sałatce. Polinezyjskie klimaty, sun of Jamaica and the dreams od Malaika ;-)Składniki- mix sałat zielonych- paluszki rybne- ananas, kostka- sos słodko-kwaśny lub kupiony sos typu "słodki sos...
Szef kuchni odleciał
Sałatki i surówki
,
Kuchnia fusion
Faszerowane awokado
Cudowna przystaweczka na upalny dzień. Łatwo przygotować dla dużej liczby osób.Składniki- awokado- cebula, drobna kostka- tuńczyk z puszki lub łosoś- ogórek, świeży lub konserwowy, drobna kostka- kapary- natka kolendry lub pietruszki do przybrani...
Szef kuchni odleciał
Ryby i owoce morza
,
Przystawka
Młode ziemniaczki zapiekane z cheddarem
SkładnikiA.- 6 średniej wielkości młodych ziemniakówB.- szklanka gęstej śmietany- pół szklanki mleka- 2 ząbki czosnku- 2 raczej czubate łyżki mąki- łyżeczka białego pieprzu- płaska łyżeczka soliC.- niecała szklanka starkowanego cheddaraPrzygotowa...
Szef kuchni odleciał
Przystawka
,
Kuchnia amerykańska
,
Zapiekanki
←
Poprzednia
12
13
14
15
16
Następna
→