SZARPANA WIEPRZOWINA W POMIDORACH – tak przygotowana wieprzowina jest idealnie miękka, jej przygotowanie jest banalnie proste jedynie czego wymaga to „odrobiny czasu”. W ten sposób przygotowana wieprzowina potrzebuje około sześciu godzin pieczenia w piekarniku (w niskiej temperaturze). Wieprzowinę można podawać z makaronami (np. wstążki).
SZARPANA WIEPRZOWINA W POMIDORACH
trochę inny sposób na przygotowanie szarpanej wieprzowiny.
Składniki:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 małe jasne piwo (w takich małych buteleczkach po 330 ml)
- 6 ząbków czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka soli
- puszka pomidorów
- 5 – 10 liści świeżej bazyli
Wykonanie:
Łopatkę wieprzową umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Mięso umieściłam w żeliwnej brytfance i wlałam piwo.
Ostrą papryczkę, pokroiłam bardzo drobno i zostawiłam nasionka, żeby była naprawdę ostra.
6 ząbków czosnku, obrałam i posiekałam na drobne kawałeczki.
Na mięso wysypałam przyprawy (pieprz, oregano, majeranek), dodałam czosnek, papryczkę i posoliłam.
Brytfankę przykryłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 stopni. Następnie mięso piekłam pod przykrycie przez 3 godziny. Po tym czasie obróciłam mięso i piekłam kolejne 3 godziny. Ważne żeby na dole brytfanki cały czas było przynajmniej trochę płynu (jeżeli piwo odparuje można jeszcze trochę dolać). Po upieczeniu dwoma widelcami porozdzielałam (poszarpałam) moją wieprzowinkę.
Na patelnię wlałam zawartość jednej puszki z pomidorami, dodałam wieprzowinę i drobno posiekane listki bazylii. Mieszałam delikatnie, podgrzewając. Kiedy pomidory zaczęły bulgotać moje danie było gotowe do podania