DŻEM BANANOWY – jest pyszny, idealnie nadaje się do plauszków, racuszków, na chleb. Często używam go jako składnika ciasta lub deseru.
DŻEM BANANOWY
Składniki:
- 3 kg bananów (dojrzałych)
- 1 szklanka cukru (szklanka = 250 ml)
- Sok wyciśnięty z 3 cytryn
- 2 laski wanilii
- 100 ml wody
Wykonanie:
Banany obrałam, pokroiłam na mniejsze części, włożyłam do rondelka, podlałam 100 ml wody, wsypałam 125 g cukru (ok. pół szklanki) i na małym ogniu doprowadziłam do wrzenia.
W trakcie smażenia cały czas mieszałam. Gdy konsystencja zrobiła się „papkowata” dodałam sok z cytryn, pokrojona wanilię i wydłubane z niej ziarenka. Smażyłam jeszcze chwilę. Następnie tak przygotowany dżem przełożyłam do słoiczków i pasteryzowałam ok. 15 min. od momentu zagotowania wody.
JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY W SŁOIKACH?
Artykuł DŻEM BANANOWY pochodzi z serwisu Przepisy Joli.