Super prosty, smaczny i zdrowy dżem z nasion chia. Banan nadaje słodyczy, dlatego jeśli lubicie dżemy niskosłodzone, z powodzeniem możecie pominąć cukier. Nasiona chia zapewniają galaretowatą, smarowną konsystencję. Dżem świetnie smakuje na kanapkach oraz jako dodatek do jogurtu naturalnego.
Składniki:
200g truskawek
200g drylowanych wiśni
1 banan
2 łyżki nasion chia
ew. cukier do smaku
Truskawki i wiśnie wkładamy do garnuszka i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Mrożone owoce wcześniej rozmrażamy. Dodajemy pokrojonego w plasterki banana. Gotujemy chwilę, aż owoce zaczną się rozpadać. Delikatnie studzimy, blendujemy na gładki mus. Jeśli chcecie, możecie dodać odrobinę cukru. Do musu dodajemy nasiona chia, mieszamy. Dżem przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki. Po ok. 2h dżem powinien mieć już odpowiednią konsystencję.