Wielu z was w komentarzach było ciekawych testowania przepisu na racuchy z karmelizowaną gruszką. Zapraszam więc do lektury.
Składniki:
karmelizowana gruszka:
350 g gruszki (2 małe)
2- 3 łyżki cukru
ciasto drożdżowe:
15 g drożdży
2 łyżki cukru
100 ml mleka
100 g mąki pszennej tortowej
1 jajko
olej do smażenia.
dekoracja:
cukier puder
Karmelizowana gruszka wykonanie:
Gruszkę kroimy w kostkę 7x7 mm. Na gorącej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy będzie już koloru ciemnozłotego, wrzucamy pokrojoną gruszkę. Karmelizujemy ją przez kilka minut do momentu połączenia się cukru z gruszką. Odstawiamy na bok do wystygnięcia.
Ode mnie dodam, że radzę uważać, bo gruszki puszczają dużo soku i zanim dodamy ją potem do ciasta radzę odsączyć nadmiar soku. Ciasto i tak jest rzadkie i nie wyobrażam sobie smażenia tych racuchów, gdybym dodała jeszcze sok jaki gruszki puściły. W przepisie nie ma ani słowa co zrobić z tym sokiem, więc miałam spory dylemat
Ciasto drożdżowe wykonanie:
Ucieramy drożdże z cukrem, następnie dodajemy ciepłe mleko oraz 1/3 mąki. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia (ok. 15 minut). Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy pozostałą część mąki, jajko oraz wystudzoną karmelizowaną gruszkę. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!