• Dodaj nowy blog
    • Przydatne informacje
    • Kontakt
138 wyników

Przepis na koniak

Przepis na Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku
Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku
Post Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku pochodzi z bloga Poezja smaku.
Poezja smaku
Romantyczna kolacja, Dania z wieprzowiny
Przepis na Pâté z kurzych wątróbek/Chicken liver pâté
Pâté z kurzych wątróbek/Chicken liver pâté
Francuski, szybki pasztecik do smarowania bagietki i do podania np. z karmelizowaną cebulą lub kiszonym ogórkiem. Raj dla miłośników wątróbki drobiowej i nie tylko! ;)Fast French spread for baguettes and to serve with eg.caramelized onions or pi...
Pommes à la cannelle
Bez glutenu/gluten free, Kuchnia francuska/French cuisine, Kurczak/chicken, Impreza/party, Przetwory i pasty do smarowania/preserves and spreads
Przepis na Nalewka ze śliwek węgierek z wanilią.
Nalewka ze śliwek węgierek z wanilią.
Składniki :1 kg dojrzałych śliwek węgierek 0,5 kg cukru 1 i 1/2 l przegotowanej wody ( najlepiej źródlanej )1 i 1/2 l spirytusu 95 % 100 ml koniaku lub brandy skórka otarta z 2 cytryn 1 laska wanilii 1 i 1/2 opakowania cukru waniliowegoSposób wykonania...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Przepis na Pasztecik a la” Fois gras”
Pasztecik a la” Fois gras”
Kto jadł fois gras to wie jaka to pychota. Ale niestety droga! Przeglądnęłam kilka przepisów, ale i tak zrobiłam  po swojemu, bo ten najbardziej prosty przepis jest najlepszy. Przynajmniej mi przypomina trochę smak fois gras. Przep...
Gotujemy z pomysłem
Przystawki
Przepis na Pâté z kaczych wątróbek z rokitnikiem. Francuski klasyk na wrześniowe kaprysy…
Pâté z kaczych wątróbek z rokitnikiem. Francuski klasyk na wrześniowe kaprysy…
Pâté to potrawa znana we Francji od XIV wieku. Jest to rodzaj pasztetu do smarowania na pieczywie,  podawany jako przystawka. Najbardziej znane pâté pochodzi z Alzacji Pâté de foie gras de Strasbourg, czyli pasztet Strasburski z gęsich w...
Kuchennymi drzwiami
Zioła, Owoce, Kuchnia francuska, Pate i pasztety, Rokitnik
Przepis na Szkło gastronomiczne do serwowania alkoholu w restauracji
Szkło gastronomiczne do serwowania alkoholu w restauracji
Większość z nas bardzo dobrze zdaje sobie sprawę z tego, iż napoje alkoholowe powinny być serwowane, każdy w odpowiednim do siebie szkle. Na rynku znajdziemy mnóstwo, różnorodnych kieliszków i szklanek do podawania właśnie alkoholi, wobec czego umiejęt...
Ciasta, ciastka, ciasteczka.... Słodka chwila zapomnienia.
Inne
Przepis na Marmolada z mandarynek
Marmolada z mandarynek
Wykwintna marmolada z mandarynek będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa, jak również do ciast, ciastek, placuszków czy naleśników.Nadaje się też do przełożenia delikatnego biszkoptu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skład...
Kulinarne Wariacje
Z owocami, Przetwory
Przepis na Śniadanie do łóżka #190: Tosty francuskie ze smażonym agrestem
Śniadanie do łóżka #190: Tosty francuskie ze smażonym agrestem
Jakby tu zacząć? Co właściwie napisać? Trochę mnie tu nie było, a to dlatego, że dwa tygodnie temu na świat przyszło moje dziecko.Chciałabym napisać o moich odczuciach, wrażeniach z pierwszych dni bycia mamą, ale nie mogę znaleźć słów, które zdołały by...
burczymiwbrzuchu
Śliwka, Lato, Śniadanie, Na talerzu, Śniadanie do łóżka, Agrest
Przepis na Domowy koniak ( na suszonych śliwkach ).
Domowy koniak ( na suszonych śliwkach ).
Składniki :1 l wody ( najlepiej źródlanej ) 1 l spirytusu 95 %15 dkg suszonych śliwek Sposób wykonania :Wodę przegotuj, odstaw do wystygnięcia. Wystudzoną wodę wymieszaj ze spirytusem, wlej do czystego słoja. Wrzuć do słoja suszone śliwki. ...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy, Domowe trunki
Przepis na Nalewka orzechówka ( z niedojrzałych orzechów włoskich ).
Nalewka orzechówka ( z niedojrzałych orzechów włoskich ).
Składniki :25 dkg niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich 500 ml spirytusu 95 % 30 dkg płynnego miodu akacjowego 50 ml koniaku 5-6 goździków1 płaska łyżka mielonego cynamonu Sposób wykonania :Orzechy opłucz, osusz, pokrój w cienkie plast...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy, Domowe trunki
Przepis na Co to oznacza? Czyli o poruszaniu się wśród terminologii kulinarnej cz. 1
Co to oznacza? Czyli o poruszaniu się wśród terminologii kulinarnej cz. 1
"Gotowanie jest jak narciarstwo. Jeżeli nie upadniesz przynajmniej z 10 razy to oznacza, że nie jesteś dobrym narciarzem."Guy FieriRozmowy o jedzeniu i gotowaniu dostarczają mi ostatnio sporo pomysłów na nowe wpisy na bloga, dotyczące technicznej...
Sól Pieprz i Bazylia
Przepis na Mini amerykanki bez amoniaku
Mini amerykanki bez amoniaku
Amerykanki były w dzieciństwie jednym z moich ulubionych ciastek. Do czasu kiedy po raz pierwszy poczułam ostry zapach amoniaku. Do tek pory zdarza mi się je kupować i na szczęście trafiam na takie, które nie są przesączone tym dodatkiem. Proponuję Wam...
Sabina Cuisine
Desery, Ciastka, Lukier
Przepis na Naleśniki po węgiersku
Naleśniki po węgiersku
Naleśniki po węgiersku robię od jakichś 8 lat i jeszcze chyba nie jadłam lepszych. To deserowe naleśniki na słodko z orzechowym farszem polane intensywnie czekoladowym sosem. Warte każdej jednej kalorii, których mają mnóstwo. Na szczęście są na...
Poezja smaku
Ciasta, ciasteczka i desery, Kakao, Orzechy
Przepis na Nalewka orzechowa ( z miodem i przyprawami ).
Nalewka orzechowa ( z miodem i przyprawami ).
Składniki :30 dkg zielonych orzechów włoskich 500 ml spirytusu 95 %250 ml koniaku 250 ml wody250 ml miodu płynnegokawałek kory cynamonu4-5 szt. goździków Sposób wykonania :Orzechy opłucz, osusz, pokrój w kostkę lub plasterki wraz z łupami, ...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy, Domowe trunki
Przepis na Domowy marcepan
Domowy marcepan
Kolejnym zapachem, który kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia to marcepan, ciężko się oprzeć, aby go nie wyjadać. Jest dostępny w sklepach nie ukrywam,że cena też jest hmmm...czy dostępna dla każdego i czy na pewno mam tam tylko marcepan w czys...
Z miłości do gotowania
Cukier puder, Migdały
Przepis na Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa
Zupie trzeba poświęcić trochę czasu. Ale na prawdę warto!Składniki:300g boczku1 golonka wieprzowa10 dużych białych cebul, 1 w całości reszta pokrojona w w piórka2 liry wody1 łyżka masła1 szklanka białego wytrawnego wina50ml koniaku, brandy lub sherry1...
Babeczka piecze
Zupy i kremy
← Poprzednia
12345
Następna →
  • Najlepsze przepisy kulinarne w sieci © 2011-2025 Webshark.pl - Regulamin