Boczek, golonkę i cebulę umieść w dużym garnku. Zalej wodą. Daj 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Gotuj na średnim ogniu przez około 3 godziny. Przecedź wywar do drugiego garnka. Mięso i boczek pokrój na kawałki i odłóż. Przechowaj całość w lodówce przez noc.
Usuń nadmiar tłuszczu, który wytworzył się na wywarze. Podgrzej wywar.
W drugim garnku rozpuść masło. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, dodaj rozmaryn i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż cebulę na małym ogniu przez około 30 minut. Ciągle mieszaj, uważaj żeby się nie przypaliła. Cebula powinna być lekko brązowa i całkowicie miękka.Wlej wino i koniak smaż jeszcze przez około 5 minut. Wlej wywar i dodaj pokrojone mięso oraz boczek. Dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba. Gotuj całość przez około 30 minut na średnim ogniu.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220C. Na papierze do pieczenia wyłóż pokrojoną bagietkę. Piecz do momentu aż kawałki bagietki będą złote. Następnie wyjmij z piekarnika i natrzyj każdą kromkę czosnkiem i oprósz ziołami prowansalskimi.
Zupę rozlej do miseczek. Dodaj tarty ser. Podawaj z grzankami. Smacznego!