○ smoothie bowl owsiano-bananowe z kakao, wiśniami, domowym dżemem z czarnej porzeczki i mieszanką bakaliową
○ Smoothie bowl:
1 naprawdę duży i dojrzały banan
3/4 dużego jogurtu naturalnego
czubata łyżeczka kakao
6 płaskich łyżek płatków owsianych
2 płaskie łyżki otrębów owsianych
Banana dzielimy na mniejsze części. Blendujemy go z płatkami, otrębami i jogurtem. 3/4 smoothie przekładamy do miseczki, resztę ponownie blendujemy - z kakao. Mieszamy obie części szejka.
Trzeci raz z rzędu jem miseczkowe śniadanie...W tej samej miseczce! Ale cóż poradzę na to, że jest taka idealna? Nie za duża, nie za mała, wygodna, nigdy się dzięki niej nie poparzę - same zalety :D
Dzisiaj nie miałam jednak możliwości sparzenia się na gorącej owsiance, gdyż postawiłam na jej chłodniejszą, jednak wcale nie gorszą wersję. Mocno bananowe, delikatne, jogurtowe smoothie z dodatkiem płatków owsianych okazało się być niesamowicie sycące! Przetrwałam na nim długą wyprawę na targ i nawet tuż przed obiadem nie czułam wielkiego głodu. Czysto bananowa część idealnie zgrała się z jej drugą, bardziej intensywną, kakaową połówką. Dzięki kwaśnej wiśni, chrupiącym pestkom słonecznika i słodkim rodzynkom, wraz z żurawiną nie mogłam narzekać na nudę w miseczce! Całość zwieńczyła łyżeczka cudownego, domowego dżemu z czarnej porzeczki....Uprzedzam - można się od niego uzależnić!
A w lodówce czekają miski pełne agrestu, jagód, czarnej i czerwonej porzeczki oraz bobu. Chociaż jeszcze nie jestem w stu procentach pewna na co te wszystkie cuda przeznaczę, jedno jest pewne - nie zmarnują się!
Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy 2-3 minuty często mieszając po czym zalewamy wodą tak, aby w całości zakryła warzywa (1,5-2 litry). D...
Miód podgrzać z cukrem, margaryną i przyprawami. Wymieszać z mąką. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na pożądaną grubość. Powycinać pierniczki, ułożyć na wysmarowaną olejem blachę. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170' około 10-1...
Maliny zmieszać z cukrem i trzymać na słońcu 2 dni, najlepiej w szklanych pojemnikach. Od czasu do czasu mieszać, aby cukier się rozpuścił. Wycisnąć sok odfiltrowując resztki owoców i pestki. Dodać spirytus. Przelać do butelek. Odczekać przynajmniej 3 ...
Szparagi dobrze umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe końce. Owinąć po 2-3 sztuki w suszoną szynkę. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmarować oliwą a na koniec posypać solą. Zapiec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do...
Polędwiczki marynujemy w mieszance oliwy z solą, pieprzem i tymiankiem (najlepiej pozostawić polędwicę w marynacie na całą noc w lodówce). Następnie kroimy mięso na plastry grubości 1cm i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanej oliwie po 2-3 minuty z k...
Polędwicę pomazać olejem i oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na naczyniu żaroodpornym. Obrać warzywa. Cebule pokroić w ćwiartki, marchewki wzdłuż i potem na 2-3 części. Czosnek, marchewki, cebule i śliwki dorzucić do polędwicy, po wierzchu polać lekko o...
Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wrzucić do garnka. Dodać 3 łyżki oleju, przyprawy i 400 ml wody. Dusić 20 minut często mieszając. W połowie dodać przecier pomidorowy.
Można dusić dłużej, do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby ...